Sveriges fulaste nybyggda hus

Arkitekturupproret presenterade igår vinnaren av  Sveriges nya arkitekturpris, Kasper Kalkon-priset. Deras nära 14000 medlemmar nominerade under oktober 2016 tio byggnader som kandidater till årets arkitektoniskt fulaste nyproduktion. Dessa tio kandidater har sedan alla kunnat rösta på i Facebookgruppen “Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor”. En (o)värdig vinnare utsågs på en tillställning den 29 november, vilket var samma dag som Sveriges Arkitekters eget Kasper Salin-pris utdelades. Till prisutdelningen inbjöds allmänheten, berörda arkitektbyråer och massmedia.

Uppsala universitets nya administrationsbyggnad, Segerstedthuset vid Botaniska trädgården vann med 495 av 1627 röster. Motiveringen till nomineringen var:  “Segerstedthuset i Uppsala nomineras inte bara för att det ser ut som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV, utan också för att huset förstör en hel miljö mellan botaniska trädgården och slottet i stan.”. Nya hotell Continental i Stockholm kom på andra plats med 341 röster och trea blev “årets parasit bland historisk bebyggelse”, dvs “Svarta huset” i Göteborg med 216 röster. Det lite ironiska är att plats fyra med 171 röster gick till “Studio 1” i Göteborg. Samma byggnad utnämndes nämligen till branschorganisationens eget “finpris”, dvs “Kasper Salin-priset”, vilket är ett tydligt mått för “Sveriges vackraste nyproduktion” enligt arkitektbranschen.

Forskning från Lunds universitet har med all tydlighet visat att arkitekter och vanligt folk inte har samma smak och omröstningen för Kasper Kalkon-pris är ytterligare ett belägg för detta.

Segerstedthuset. Vinnaren av Kasper Kalkon-priset 2016

Läs också:

Arkitekturupproret presenterar vinnaren av Kasper Kalkon-priset år 2016

Mer att läsa:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements