Nordens största medieföretag

Nordicom har gjort en sammanställning över Norden största medieföretag efter omsättning på den nordiska marknaden. Störst är svenska Bonnier-koncernen följt av norska Schibsted som har stor verksamhet i Sverige. Det största bolaget utan verksamhet i Sverige kommer fört på 6:e plats, TDC Television.

Företagen är rankade efter nordisk omsättning i mörkblått. Omsättning utanför Norden är markerad i ljusblått. Hela tabeller i större format med siffro.

Företagen är rankade efter nordisk omsättning i mörkblått. Omsättning utanför Norden är markerad i ljusblått. Hela tabeller i större format med siffror.

Listningen av de största medieföretagen domineras av programbolag, tv-distributionsbolag, traditionella tidningsföretag och bokförlag. Alla nordiska Tve-bolag förutom isländska RÚV finns på listan, antingen som dotterbolag till de stora koncernerna (Bonniers TV4 i Sverige och MTV i Finland, Sanomas Nelonen i Finland, Stenbecksfärens kanaler i Norden och Egmonts TV2 i Norge) eller i egen regi som Discovery Networks Nordic med tv-kanaler i alla nordiska länder utom Island, samt TV2 Danmark (delvis public service) som ägs av danska staten. Dessutom finns förstås public-servicebolagen med, förutom det redan nämnda RÚV.

Fyra distributionsbolag finns också bland de 25 största. Här återfinns kabel-, satellit-, bredbands- och marknätsoperatörer. Norska Telenor som distribuerar tv i hela Norden (Canal Digital) och danska TDC är båda delar av stora telekomkoncerner, men rankas här efter sin tv-relaterade verksamhet. Com Hem är aktivt i Sverige, medan Teracom (svenska staten) äger och driver marknäten i Sverige och Danmark. Teracoms betal-tv-bolag Boxer har köpts av Com Hem under 2016. MTG är också en betydande nordisk tv-distributör.

Störst av förlagen och tidningsföretagen är Bonniers och Schibsted följda av danska Aller, därefter följer norska Amedia, JP/Politikens Hus i Danmark, göteborgska Stampen (GP), de två finska företagen Otava och Alma Media, belgiska de Persgroep med Berlingske Media, Gyldendal (Norge) samt Jysk Fynske Medier. Huvudägare i Alma Media är ett annat finskt medieföretag, Ilkka-Yhtymä Oyj.

Enda moderna Internetbaserade företaget på listan är Spotify som också är det minst lönsamma företaget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements