Storm gav vindkraftsrekord

Stormen med namnet Urd som drog in över Sverige på annandag jul innebar att ett nytt svenskt rekord för vindkraft sattes. Aldrig tidigare har så mycket el producerats av vindkraftverk under en timme i Sverige.

Produktionen var som högst 5 700 MWh på en timme vilket enligt uppgift ska vara lika mycket som 6 kärnkraftverk. När vindkraften producerar så mycket el innebär det att vattenkraften kan producera mindre och att vatten i magasinen kan sparas till elproduktion senare i vinter när det kanske inte blåser lika mycket.

Själva stormen var det inte så mycket bevänt med måste jag säga. Vattennivån i havet steg dock kraftig med översvämningar där det brukar bli översvämningar som Kampenhof i Uddevalla och parkeringen vid Stenas Tysklandsterminal i Göteborg. Öresundsbron stängdes av i likhet med Älvsborgsbron i Göteborg. Den senare stängdes på annandagskvällen men det var absolut inga problem att passera den med bil strax innan. Inte heller var det några problem att åka färja till och från Rörö i Göteborgs norra skärgård under dagen. Det blåste en hel del, men jag har varit med om värre. I södra skärgården ställdes dock färjorna in på kvällen. En ganska beskedlig storm i det stora hela får vi nog säga.

Men det blåste tillräckligt för att jag inte alltid kunde hålla mobiltelefonen stilla när jag tog kort i Rörö hamn. Vinden viftade runt mobilen och mina händer så att en del av bilderna blev ganska suddiga. I hamnen på Hönö-Klåva var det bättre och inte fullt lika blåsigt, men vattenståndet var högt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!