Få återfall bland livstidsdömda som släppts fria

Det har länge varit känt att mördare sällan återfaller i brott. Nu har det bekräftats av ytterligare en undersökning som presenterats av SVT Nyheter. 80% av de som dömts till livstids fängelse och senare frisläppts återfaller inte i brott.

De som dömts till livstids fängelse är mördare och inga andra. En och annan spion förekommer genom åren också, men det är så ovanligt att vi kan bortse från det. Av de mördare som dömts till livstid fängelse kommer 8 av 10 att inte begå några nya brott efter att de släppts ut. För de kommer i de allra flesta fall att släppas ut. Nästan ingen sitter nämligen i fängelse under resten av sitt liv utan får efter en tid sitt straff tidsbestämt och släpps ut efter avtjänat straff.

Mördare återfaller alltså mycket sällan i brottslighet. Strafflängden spelar i stort sett ingen roll. Återfallen är alltid mycket få. Dömda för andra typer av brott återfaller oftare.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements