Östberganätverket

Östberganätverket är ett kriminellt nätverk med bas i Östberga i södra Stockholm. De flesta individerna i nätverket bor i området kring Östbergahöjden men det finns också kopplingar till Hagsätra. Nätverket ligger sen några år tillbaka i konflikt med det så kallade Bredängsnätverket. Orsaken ska vara en anklagelse om ett parti stulet kokain.

En central roll i nätverket har flera medlemmar i familjen Karwan och den starke ledaren anses Sangar Karwan vara. Nära honom finns ett antal individer som tagit sig upp i hierarkin och som nu har ledande roller. Bland dessa finns bland annat Herman Jalizada. Jalizada är nära vän med en stor del av de ledande personerna i nätverket. En annan central person i Östberganätverket är enligt uppgift Franco Malki som är nära vän med flera från familjen Karwan.

I juni 2013 blev en person skjuten i Bredäng. Personen sköts i benet och bakgrunden ska ha varit att han anklagades för att ha stulit ett parti kokain. Joaquin Morales från Bredängsnätverket dömdes senare för denna skjutning.

I september 2013 sköts Muhammad Karwan till döds i Örby. Muhammad Karwan var bror till Sangar Karwan. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta i ärendet men ingen har åtalats för mordet.

Dagen efter det mordet sköts en person till döds i Östberga. Detta mord misstänktes vara en hämnd för mordet på Mohammad Karwan. Sebastian Berisa, en central person inom Östberganätverket, dömdes för medhjälp till detta mord.

I oktober 2013 skedde ett mordförsök i Bredäng. Det sköts ett flertal skott mot den bil som Serhat Yener och Ismail Göcmenoglu färdades i. Serhat Yener och Ismail Göcmenoglu hade vid denna tid ledande roller i Bredängsnätverket. Ranjdar Karwan greps och dömdes senare för detta mordförsök till 7 års fängelse. Ranjdar Karwan är bror till Mohammad Karwan och Sangar Karwan.

Efter dessa händelser lugnade konflikten ner sig under drygt ett år. I augusti 2015 skedde dock en ny skjutning i Bredäng. Mustafa Badri besköts i sin trappuppgång. Han undkom detta mordförsök. Mustafa Badri var vid den tiden en central person i Bredängsnätverket.

I mars 2016 mördades Akis Tiritidis i Bredäng. Han sköts ner med automatvapen när han var på väg hem till sin bostad. Akis Tiritidis var pojkvän till Martina Morales (Joaquin Morales syster). Akis Tiritidis var mycket nära vän med bland annat Joaquin Morales och Evy Nkiwa.

Den 2 juli 2016 sköts Herman Jalizada och hans flickvän när de färdades i sin bil. Detta skedde i Östberga och Enskede. Gärningsmännen sköt med flera automatvapen och Herman Jalizada träffades av flera skott och skadades mycket svårt.

Ali Banzola och Evy Nkiwa åtalades för att den 2 juli 2016 tillsammans och i samförstånd med en eller två okända gärningsmännen försökt döda Herman Jalizada och hans flickvän genom att skjuta på/mot dem med ett stort antal skott med automatvapen och pistol. Skotten avlossades mot den bil de färdades i, en vit Mercedes, på bland annat Östbergavägen och Sockenvägen. Gärningsmännen färdades i en annan bil, en grå Audi A3. Skotten avlossades dels under färd när gärningsmännen satt i Audin, dels när gärningsmännen stigit ur bilen. Ali Benzola dömdes medan Evy Nkiwa frikändes för mordet, bl.a. då han enligt tingsrätten inte kunde bevisas ha någon anknytning till Bredängsnätverket eller mordförsöket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements