Misstänks ha undanhållit 100 miljoner i Adonbolagen

Adon-bolagen är en företagskoncern som ställer ut spelautomater på bensinmackar, caféer restauranger med mera, ordnar lotterispel och annat. Verksamheten finns i flera dotterbolag som Adon AB, IVT in Sweden AB och Surf Express AB. Verksamheten har drivits i ständig konflikt med de svenska myndigheter om vad som är lagligt. Ett flertal gånger har bolagen förlorat rättsprocesser och deras maskiner förklarats olagliga.

2013 dömdes en butik och IVT in Sweden för brott mot lotterilagen. Butiksägaren hade anordnat lotteri på illegala spelautomater. Vid upprepade kontroller från 2011 till 2013 påträffade Lotteriinspektionen illegala spelautomater, utställda av bolaget IVT in Sweden AB i den aktuella butiken. Påföljden blev dagsböter samt betalningsskyldighet till staten till ett värde av 60 000 kronor såsom utbyte av brott. Spelautomaterna togs i beslag och har förklarats förverkade.

År  2016 dömdes IVT in Sweden AB återigen. Denna gång i Hovrätten till 300 000 kronor i en företagsbot för grovt brott mot lotterilagen. Företaget dömdes även till att betala 83 453 kronor som förverkat värde av brott. Ägaren till IVT in Sweden AB fick näringsförbud i tre år samt dagsböter om totalt 35 000 kronor. Hovrätten dömde även de företagare som haft illegala spelautomater i sina lokaler för brott mot lotterilagen och i vissa fall till böter.

Samma dag som Hovrättens dom 2016 fälldes även IVT in Sweden AB och dess ägare i Borås tingsrätt för grovt brott mot lotterilagen och näringsförbud. Två butiksägare dömdes för brott mot lotterilagen till dagsböter samt gemensam betalningsskyldighet till staten på 432 060 kronor såsom förverkat värde av brott. De får dessutom en företagsbot på 40 000 kronor.

Ägaren till IVT in Sweden AB som ställt ut spelautomaterna dömdes för grovt brott mot lotterilagen till villkorlig dom, dagsböter samt betalningsskyldighet till staten på 432 060 kronor såsom förverkat värde av brott. Företaget fick dessutom en företagsbot på 100 000 kronor. Företagaren meddelades även näringsförbud under en tid av 3 år.

Tidigare styrelsemedlemmen och delägaren i Adon-bolagen och dess dotterbolag, Kenny Nilsson, (i GP omnämnd som 71-åringen) är nu misstänkt för att tillsammans med 5 andra personer ha låtit bli att bokföra inbetalningar till företaget på sammanlagt 110 369 856 kronor mellan 2009 och 2015. Misstankar finns också om att arbetsgivaravgifter på 15,5 miljoner och moms på 2,2 miljoner inte betalats in på ett korrekt sätt. Även revisorn är misstänkt för brott.

Bolaget kan säga ha varit den viktigaste konkurrenten med spelkungen Rade Koturs RK Company  men historiskt har det två konkurrerande bolagen både samarbetat och konkurrerat:

Idag är Adonbolagen det ledande företaget (vid sidan av Svenska Spel som dock bara har lagliga spelmaskiner) i branschen och det är just deras spelmaskiner om förstörts vid en serie attacker mot gatukök och kiosker i Göteborg. Adonbolagen menar sig inte ha kännedom om varför deras maskiner utsatts för förstörelse.

Enligt uppgifter så samarbetade Adonbolagen tidigare med konkurrenten RK Company, ägt av Rade Kotur. Detta är något som Adonbolagens VD Tomas Blom idag förnekar. Men enligt TV-programmet Kaliber var samarbetet helt klart och Adonbolagens Kenny Nilsson och Rade Kotur satt bland annat i samma bolagsstyrelse i ett fall.

En anställd 50-åring som utpekats som företrädare för det bolag som bedrivit så kallad lotteriverksamhet och Kenny Nilsson ställs nu inför rätta för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. Fyra män anklagas för att ha träffat avtal med bolagets kunder, där man ska ha kommit överens om att en viss del av intäkterna skulle redovisas och en viss del skulle vara svart.
Enligt åklagaren har det varit en förutsättning för brottsligheten.

Åklagaren kräver företagsböter i miljonklassen mot både spelbolaget och revisionsfirman.Dessutom yrkar han på ett sjuårigt näringsförbud för 50-åringen, Kenny Nilsson och deras revisor. Om det blir fällande domar i rättegången kan de två huvudåtalade får fleråriga fängelsestraff.

Styrelsemedlemmar i Adon-bolagen med dotterbolag är idag Peter Enström som ordinarie ledamot och Britta-Lena Margareta Jahreskog, som suppleant. Dessa två verkar inte vara misstänkta för några brott. Den senare har enligt uppgift tidigare varit sambo med Kjell Nilsson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements