Bröderna Selman, Landvetterrånet och kriminella konflikter

Mohammed och Mahmoud Selman samt Argzon Maxharraj är tre av de personer med koppling till konflikten i Biskopsgården som har mördats. Sätten de mördats på gör dock att morden verkar mer proffessionellt utförda än de flesta övriga mord med koppling till konflikten i Biskopsgården med undantag av bilbomben i Torslanda som kanske också är utförd av någon inhyrd proffsförmåga. Dessa 4 mordhändelser är några av de mord som kopplas ihop med konflikten mellan norra Biskopsgården (Friskvädersnätverket)/ Backagänget å ena sidan samt och södra Biskopsgården (Vårvädersligan) å andra sidan.

Media menar i de flesta fall att hela mordserien startade med svartsjuka och en konflikt om en flickvän vilket enligt denna teori var det som ledde till mordet på Diren Öz när Mohammed Selman kom ut ur fängelset efter att ha suttit av straffet för Landvetterrånet. Jag har svårt att tro det. Den typen av konflikt kan möjligtvis vara en del av förklaringen bakom några av morden, men de proffessionellt utförda morden på Mohammed Selman, Mahmoud Selman och Argzon Maxharraj, alla från Backagänget, verkar inte vara mord som kan förknippas med en känslomässig konflikt. De två sistnämnda avrättades med skott från nära håll inuti sina bilar medan den förstnämnde sköts i en lokal full med folk. Han var den ende som träffade direkt vilket står i bjärt motsats till skjutningen på Vår Krog & Bar där en massa oskyldiga träffades eller det slarvigt utförda dubbelmordet på Väderilsgatan där en icke gänganknuten dödades.

Om Diren Öz inte mördades på grund av en kärleksrelation med den tidigare flickvännen till Mohammed Selman så kanske polisens första misstankar var korrekta.  Att han mördades av sina egna (Vårvädersligan) på grund av misstankar om att han var polisinformatör. De först anhållna som misstänkta för mordet var Eddie Jobe (ledarfigur i Vårvädersligan) och en bror till honom. Att Vårvädersligan mycket väl kan tänka sig mörda sina egna av sådana orsaker vet vi då de i julas förra året dödade en ung man, Mohamed Sarhan, som misstänktes för granaten som dödade 11-årige Yusuf Warsame. Det troliga motivet för mordet på Sarhan är att han mördades då ledande personer i Vårvädersligan misstänkte att han kunde tänkas prata med polisen då dess vara nära att lösa mordet på 11-åringen. Den teori som dock lanserats i media och av polisen är att att han skulle ha mördats på grund av en konflikt om en mobiltelefon som användes för narkotikaförsäljning.

Jag har tidigare lanserat en teori som går ut på att tyngre kriminella grupperingar har velat få bort konflikterna i Göteborgs undre värld då sådant hotar affärerna och affärernas lönsamhet. Det är svårt att hitta hårda belägg för den teorin, men det är fastlagt att Naserligan spelade en stor roll för att den första omgången i konflikterna under åren 2006-2009 tog slut.

En annan teori om mordserien kring Backagänget och deras förment allierade i norra Biskopsgården har förts fram i Veckans Brott. Nämligen att det hela handlar om Landvetterrånet år 2006 i vilket Mohammed Selman med säkerhet deltog liksom en person vid namn Joakim Berg. På den tiden var båda knutna till Bandidos MC och X-team. Just 2006 var det år som gängvåldet i Göteborg sköt fart så att det skulle kunna hänga ihop med Landvetterrånet är en mycket trovärdig teori.

När konflikterna startade år 2006 var några av de mesta aktiva inga andra än bröderna Selman som då hamnade i konflikt med andra medlemmar i X-team och Bandidos. De blev istället de ledande i ett lokalt nätverk av kriminella i Backa, som i media gått under namnet Backagänget. Några av de inblandade i denna konflikt som varade 2006-2009 har kopplingar till den konflikt som rasade i Bergsjön 2011-2013 och den konflikt som efter 2013 funnits i Biskopsgården. Det gäller exempelvis Edis Alihodzic, en av de som sprängdes i luften i Torslanda liksom Alan Dilshad Abdulwahab från Backa som 2014 dömdes för försök till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 8 år. Tillsammans med honom dömdes en person ur den gruppering i Bergsjön som brukar kallas den äldre falangen, Taha Mohammed Saleh. Han fick också 8 års fängelse. I samma rättegång dömdes också den senares bror Ahmad (Aha) Mohammed Saleh till ett års fängelse.

Mohammed Selman dömdes första gången redan som 15-åring och hade efter det gjort sig skyldig till en rad andra grova brott. Som 16-åring dömdes han tillsammans med 3 vänner från Backa till fängelse för våldsamt upplopp i samband med de så kallade Göteborgskravallerna. Han och hans vänner hade åkt in till centrala staden stan utan politiska motiv men för att få en möjlighet att slåss med polisen. Nära han kom ut från fängelset år 2011 efter att ha suttit av straffet för Landvetterrånet var han mycket aktiv i en serie upplopp i Backa.

Joakim Berg har för sin del kopplingar bakåt till den så kallade BMW-ligan som utvecklade ett koncept där de använde fräcka BMW-bilar som murbräckor genom att köra em in i butiker för smash-and-grab-kupper. I BMW-ligan ingick också en barndomsvän till Joakim Berg som också deltog i Landvetterrånet. Båda två ingick också i den så kallade nya BMW-ligan som var aktiva kring 2005. Andra i detta gäng var sannolikt Mohammed Selman och hans vänner som senare blev Backagänget liksom Tonie Santos Silva som har kopplingar till Eddie Jobe och det som blev Vårvädersligan. En annan var kanske Edis Alihodzic. Flera ur den yngre BMW-ligan var sannolikt inblandade i Landvetterrånet.

12 personer ur den yngre BMW-ligan åtalades 2007 för en lång rad brott. De var alla också kopplade till Bandidos MC och X-team varav flera från Backa:

I går föll domarna mot de sammanlagt tio personer som åtalades efter stöldturnén i våras. Huvudmannen, en 35-åring från Hisings Backa, fälldes för grov stöld och häleri och dömdes till tre år och sex månaders fängelse. Mannen ingick också i den gruppering som kallas gamla BMW-ligan.  Det gjorde också den 37-årige göteborgare som igår även han fälldes för grov stöld och häleri. 37-åringens straff: ett år och två månader bakom galler.

Ytterligare tre åtalade döms till fängelse. Dels en 25-åring från Biskopsgården, dels en 34-åring från Backa. De ska nu avtjäna 2,5 år respektive elva månader. Den tredje mannen är en 31-åring från centrala Hisingen. Han fälls för olaga hot, grov stöld, häleri och skadegörelse och döms till två år och tre månaders fängelse. 31-åringen anses vara en av de ledande personerna i Bandidos i Göteborg.

Mohammed Selman och Joakim Berg samt övriga dömda för Landvetterrånet tillhörde inte de åtalade dömda i rättegången mot de tio.

Joakim Berg har också han en koppling till de så kallade Göteborgskravallerna år 2001. Av okänd anledning, speciellt med tanke på att han tidigare varit aktiv nazist, störde han polisradion under en av dagarna. Något som han senare också dömdes för.

Samma år som Diren Öz mördades skedde också ett mord i Tynnered som kan vara kopplat till de andra. Den 10 september 2012 mördades Lamin Kanyi  på Briljantgatans spårvagnshållplats efter att enligt uppgift ha tjafsat med Dhaffar ”Daffy” Al-Tai och hotat Sirak Dawit Fissahaye över telefon. Dhaffar Al-Tai var en ledande person i gänget Asirs Göteborgsdel. Dessutom ska Argzon Maxharraj år 2012 ha skjutit och skadat Nikola Jovanovic (tidigare Red & White Crew) och Alan Dilshad Abdulwahab vid Klimatgatan 3 i Länsmansgården. Maxharraj blev därefter tillsammans med sin vän Sirak Dawit Fissahaye (tidigare Red & White Crew) en del av Backagänget.

Edis Alihodzic var dömd för ett mord som skedde 2008 i Biskopsgården. Den mördade var Andreas Oscarsson som då var X-team-medlem. Övriga inblandade i mordet var Sirak Dawit Fissahaye och Deniz Soydan. Alihodzic, Fissahaye och Soydan var vid denna tid knutna till Red & White Crew.

Enligt en del uppgifter ska fler av de som lämnade Red & White Crew och X-team efter de våldsamma konflikterna 2006-2009 ha gått med i Asir som sen splittrades på grund av konflikterna mellan personer från främst Backa gentemot personer i Biskopsgården som tag fart genom mordet på Diren Öz.

Bland de som nämns i ryktena om Asir återfinns Mohammed Selman (f.d. X-Team), Mahmoud Selman, Dhaffar ”Daffy” Al-Tai, m.m och nya aktörer anländer som Diren Öz, Eddie Jobe (f.d. R&W Crew), Houssein Chit (f.d X-team), Ahmed Warsame (f.d X-team), Sirak Dawit Fissahaye (f.d. R&W Crew) och Nikola Jovanovic (vars bror Danilo är R&W) m.m. En annan person som nämns i sammanhanget är Mazdak Vermahmood som sköts ihjäl på Frölunda Torg förra året vilket ledde till den fortfarande pågående våldsspiralen i Tynnered-Frölunda.

Riktigt hur det hela skulle vara kopplat till Landvetterrånet framkom inte i Veckans brott men uppenbart är att flera här nämnda personer har koppling till rånet. Bröderna Selman (Backagänget) är ju uppenbart kopplade till rånet liksom Joakim Berg (X-team). Från dem finns en koppling till Edis Alihodzic (R & W Crew, Friskvädersnätverket), Eddie Jobe (R & W Crew, Vårvädersligan), Mazdak Vermahmood (Vårvädersligan, Frölundanätverket), Alan Dilshad Abdulwahab (Backagänget) och bröderna Mohammed Saleh i Bergsjön (äldre falangen).

Dessutom tyder ju mycket på att Landvetterrånet gav ett mycket mindre byte än väntat vilket innebar en dålig avkastning för de som deltog på olika sätt. Sannolikt deltog också fler än de som kom att åtalas för rånet. För liten vinst kan skapa misstankar om att någon fifflat med bytet och gömt undan delar av det liksom besvikelse och krav på betalning för utgifter för rånets planering och utförande. betalningar som kanske inte kunnat genomföras på grund av ett för litet byte. Sådant kan leda till mord.

Idag finns ingenting som tyder på att konflikterna i Göteborgs undre värld är kopplade till Landvetterrånet men det kan inte heller uteslutas. Att flera personer som spelat dominerande roller i konflikterna och Göteborgs undre värld är direkt och indirekt kopplade till rånet bevisar i sammanhanget ingenting. Att konflikterna startar samtidigt som rånet också äger rum är intressant men bevisar inte inget samband.

Även väldigt lyckade rån med stort byte tycks ju ibland leda till mord och död:

Advertisements

Ett Svar på “Bröderna Selman, Landvetterrånet och kriminella konflikter”

Kommentarer är stängda.