En guide till Göteborgs stadsdelar – Lunden

Lunden är en stadsdel som ligger på två bergshöjder på var sin sida av Danska vägen med östra Begravningsplatsen i norr och Överåsparken, Örgryte hotell och Prästgårdsängen söder om Lunden. Mitt i området och invid Danska vägen ligger Tåns kyrkogård. Funkisbebyggelsen i det område som ligger mot Överåsparken i söder och runt Överåsvallen brukar ofta kallas Överås ihop med villaområdet mellan området och Danska vägen. Villaområdet brukar dock betraktas som en del av Örgryte, men Lunden brukar inte ses som en del av Örgryte.

Lunden består i huvudsak av en blandad bebyggelse med landshövdingehus, barnrikehus med funkisutformning och moderna hus, som ersatt trähus och landshövdingehus, men dock byggts på ett sätt som bevarat kvartersstrukturen. Danska vägen genom Lunden är en av Göteborgs mest levande gator men den avlider snabbt så fort den går förbi miljonprogramsområdet i Prästgårdsängen (del av Örgryte) som vänder baksidan åt gatan.

Lunden var ett eget municipalsamhälle i Örgryte landskommun innan det införlivades med Göteborg år 1922 tillsammans med övriga kvarvarande delar av Örgryte landskommun och socken.

Tillsammans md delar av Kärralund och hela Prästgårdsängen ingår Lunden i primärområdet Lunden.

Läs mer:

210 är primärområde Olskroken, 202 Redbergslid, 203 Bagaregården, 208 Lunden och 209 Härlanda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements