Påstått försök till mord på flera polismän – åtalade frikända

Östersunds tingsrätt har dömt två män för olika former av delaktighet i brott vid eller i samband med en gemensam flykt från polisen den 12 augusti 2023 i Östersund. Däremot frikändes de för ett påstått försök till mord på flera polismän. De två dömda är en 24-åring bosatt i Skåne och en 19-åring bosatt i Stockholmstrakten.

19-åringen dömdes för grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljussabotage, grovt vapenbrott samt olaga hot till fängelse i sex år. 24-åringen dömdes för medhjälp till grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grovt vapenbrott, olaga hot samt inbrottsstöld till fängelse i fyra år. Båda männen ska kvarbli i häkte.

Tingsrätten fann att utredningen i målet inte varit tillräcklig för att det ska anses ställt utom rimligt tvivel att 19-åringen riktade skott mot efterföljande fyra polismän i två polisbilar. Han avfyrade dock flera skott med en kulsprutepistol i samband med flykt med bil från polisen. De två åtalade männen kan således enligt tingsrätten inte anses ha agerat med uppsåt att döda de efterföljande poliserna. Därför dömdes de inte för försök till mord.

Vapenbrott och hot mot tjänsteman

Genom sitt agerande i samband med flykten gjorde två männen sig skyldiga till grovt hot mot tjänsteman respektive medhjälp till sådant brott. För samma händelse har de även tillsammans och i samförstånd gjort sig skyldiga till grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De ska döma även dömas för detta.

De har vidare tillsammans och i samförstånd innehaft den brukade kulsprutepistolen med tillhörande magasin och ammunition utan att ha rätt till det. Vapnet varit av särskilt farlig art. Det har också innehafts i bil på allmän plats. Dessutom användes det. Gärningen bedömdes därför som grovt vapenbrott.

De två dömda männen ska solidariskt betala 60 000 kr i skadestånd avseende kränkning till envar av de fyra polismännen. Detta för det grova hot mot tjänsteman poliserna blev utsatta för.

Olaga hot och inbrott

För en händelse som inträffat tidigare samma dag dömde tingsrätten även de två männen för olaga hot mot en person. De ville tvinga ur honom upplysningar om en annan person.

Tingsrätten fann även att 24-åringen gjort sig skyldig till inbrottsstöld. Detta då han efter avslutad biljakt tagit sig in i en fritidsbostad. Där stal han bland annat kläder, Han ansåg sig behöva dem då han blivit våt och kall efter många timmar i skogen då polisen letade efter honom.

Läs mer:

Ett svar på “Påstått försök till mord på flera polismän – åtalade frikända”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.