Maffiaserier på TV

Jag ser främst två typer av TV-serier. Deckare och SF-serier. Numera ser jag också många maffiaserier, dvs serier där de kriminella står i centrum.

Battlestar Galactica är min överlägsna favorit när det gäller SF-serier medan jag tycker de flesta Star Trek-varianter är skittråkiga. Värst är Star Trek: The Next Generation och Star Trek: The Original Series. De nyare som Star Trek: Enterprise och Star Trek: Discovery tycker jag är bättre, framförallt den sistnämnda. Andra serier jag tycker är bra inkluderar Stargate Universe, The Man in The High Castle, Westworld och Farscape.

När det gäller deckare gillar jag moderna brittiska deckare om de inte handlar om alltför perversa och psykiskt avvikande mördare. Några sentida bra serier är River (Stellan Skarsgård i huvudrollen), Broadchurch, Jack Taylor, Marcella, Luther, Hinterland och The Fall. Sådana serier som danska Brottet och svenska Bron är okej men deras US-amerikanska variant respektive förebild, The Killing (bl.a. med Joel KInnaman) och Saving Grace liksom True Detective gillar jag skarpt. En annan mycket bra serie är förstås The Wire och en annan är Homicide: Life on the Street, båda utspelar sig i Baltimore, USA:s Göteborg. Vi har också TV-serien Fargo liksom nyazeeländska Top of The Lake.

De olika CSI-serierna är jag inte lika förtjust i. De är liksom alltför mycket teknisk mumbo-jumbo i dem, men den oförargliga Hawaii 5-0 tycker jag är värd att se. NCIS är en annan serie med mycket teknisk mumbo-jumbo, men den är betydligt roligare att se än CSI-varianterna (där jag tycker Miami-versionen är sämst, huvudrollsinnehavaren där, David Caruso, är patetisk och han var mycket bättre i På spaning i New York). NCIS: Los Angeles är inte lika sevärd som NCIS.

SuburraJag har också börjat se allt mer på maffiafilmer i samma anda som Sopranos och Sons of Anarchy med de kriminella i centrum istället för polisen. Däribland Narcos om de colombianska kartellerna där en svensk skådespelare förekommer, Ingobernable med Kate del Castillo i huvudrollen och La Reina del Sur som också har henne i huvudrollen liksom den USA-amerikanska varianten av denna, Queen of the South med Alice Braga  i huvudrollen. Just nu ser jag den italienska Suburra som handlar om korruption i Italien och vad som sker när välkända gamla makthavare och nyckelfigurer i de undre världen blir dödade och det kaos som är följden av att några nya unga förmågor försöker skapa nåt eget i den undre världen. Italienska Bläckfisken är en gammal serie i samma and som dock har polisen i centrum för handlingen. Vi har också de utmärkta australiensiska serierna Underbelly och The Straits och US-amerikanska Ozark.

Serier jag inte sett men som är i samma anda innefattar Gomorrah, Peaky Blinders, Public Morals, Mob City, The Brotherhood och Boardwalk Empire.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements