Bostads- och byggbolagen som sabbade Göteborg

Jag har tidigare gjort en lista över arkitekterna och arkitektkontoren som förstörde Göteborgs stadsbild. Den listan har fått en hel del uppmärksamhet samtidigt som några personer blivit upprörda. Främst en del arkitekter.

Bland annan hävdar några att artikeln var personangrepp och förtal. Men uppenbarligen förstår de inte vad personangrepp är och vet inte hur förtalslagstiftningen ser ut. Döda personer (alla utom några få på listan är döda) kan inte förtalas. Det är inte heller förtal att tycka att några personer ritat fula hus. Personangrepp är att skriva att XX är en idiot etc, men inte att skriva att XX ritat det skitfula Hus A. Sådant kan i extrema också vara förtal men i detta fall är det inte det. Jag har förresten kompletterat listan med några fler namn på arkitekter och arkitektbyråer.

Här är en ny lista, för det är ju inte bara arkitekter som medverkat till förstöra Göteborg utan också byggbolag och fastighetsbolag. Ibland är bolagen de samma, ibland har de också haft egna arkitektkontor eller ingenjörsbyråer. Här kommer de olika bygg- och fastighetsbolagen samt deras brott.

 • Alexandersson, Almedal, Annedal, Getebergsäng, Majorna, Masthugget
 • Gösta Andersson Byggnadsfirma, Prästgårdsängen, Östra Nordstan
 • Holger Blomstrand, Bagaregården (Strömmensberg), Flatås, Kommendantsängen, Lunden, Majorna, Olivedal, Övre Johanneberg
 • Fastighets AB Certus, Östra Nordstan
 • Bygg-Oleba Olle Engkvist AB, Östra Nordstan
 • AB Göteborgsbostäder (AB Göteborgshem, Poseidon), Bergsjön, Burås (Krokslätt), Guldheden, Hammarkullen, Kortedala, Kyrkbyn,
 • Stiftelsen Göteborgs Bostadsföretag, Guldheden, Kortedala
 • Göteborgs Stads Bostads AB, Backa, Bergsjön, Biskopsgården, Brunnsbo, Fjällbo, Guldheden, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo, Järnbrott, Kortedala, Kyrkbyn, Landala, Länsmansgården, Majorna, Olivedal, Robertshöjd, Svalebo, Torpa, Tuve (Norumshöjd), Svartedalen, Tynnered
 • HSB, Björkekärr, Burås, Bö, Guldheden, Kärralund, Mossen, Sandarna, Svalebo, Torp, Övre Johanneberg
 • Ernst Järnfelt, Almedal, Annedal, Getebergsäng, Guldheden, Östra Nordstan
 • Ivar Kjellberg, Björkekärr, Bö, Kvillebäcken, Lunden, Olivedal, Olskroken,
 • Kullenbergs, Burås, Lorensberg,
 • Källfelt, Bergsjön (Gärdsås), Brämaregården (Wieselgrensplatsen), Kålltorp, Landala, Majorna, Tynnered, Övre Johanneberg
 • Byggnadsbolaget Lundahl & Co KB, Bergsjön
 • Walter Lundborg, Almedal, Annedal, Getebergsäng, Majorna, Olivedal
 • Johan Nyströms Byggnads AB, Guldheden
 • F O Peterson & Söner, Östra Nordstan
 • Riksbyggen, Fredriksdal, Guldheden, Stigberget (Masthugget), Övre Johanneberg
 • Ernst Rosén, Annedal, Fredriksdal, Landala, Lunden, Olivedal, Olskroken,
 • Stiftelsen Göteborgs Studenbostäder (SGS), Burås (Krokslätt), Stigberget (Masthugget), Övre Johanneberg
 • Stiftelsen Samhällsbyggen, Guldheden, Högsbotorp
 • Svenska Industribyggen AB (SIAB), Östra Nordstan
 • AB Skånska Cementgjuteriet, Masthugget
 • AB Tenngjutaren, Östra Nordstan
 • Wallenstam, Almedal, Gårda, Inom Vallgraven, Kvillebäcken, Kyrkbyn, Lunden, Majorna, Masthugget, Stampen, Olskroken, Otterhällan
 • Vegabyggen, Olivedal
 • Zetterberg, Almedal, Annedal, Getebergsäng
 • Örgryte Bostads AB & Co KB, Prästgårdsängen
 • KB Östra Nordstaden AB & Co, Östra Nordstan

Delägare i KB Östra Nordstaden AB & Co var Gösta Andersson Byggnadsfirma, Byggnads AB Eriksson & Rann, Ernst Järnfelt Byggnads AB, Yngve Kullenberg Byggnads AB, Byggnads AB J. Alfr. Olsson, F O Peterson & Söner Byggnads AB, AB Skånska Cementgjuteriet, Gunnar Zetterberg Byggnads AB, Bygg-Oleba Olle Engkvist AB och Svenska Industribyggen AB.

Listan är långtifrån komplett, framförallt när det gäller de stora byggbolagen och ingenjörsbolagen från förr vilka i de flesta fall inte längre existerar men även för andra företag förutom Göteborgs Bostads AB där listan över brottsligheten nästan är komplett. Även för de mindre göteborgska bygg- och fastighetsbolagen kan det vara fel, det kan saknas områden och det kan vara så att vissa områden felaktigt finns med därför att de äger fastigheter där idag men de kanske inte var med och byggde stadsdelarna eller husen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Bostads- och byggbolagen som sabbade Göteborg”

 1. Tack för denna välbehövliga komplettering! För det är verkligen inte bara arkitekterna som är skyldiga här utan ytterst är det beställarna som avgör vad de vill ha, och medlöpande politiker och tjänstemän som godkänner eländet.

Kommentarer inaktiverade.