Vapenföretagare i Skåne misstänkt för grovt vapenbrott

I onsdags morse greps en 29-årig vapenföretagare i Skåne av polisen. Vid samma tidpunkt greps ytterligare tre män in. Två av dem är legala vapenhandlare i Skåne. I lördags häktades en av männen, 29-åringen, sannolikt Carlo Lassius på företaget Pangamera. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Den 29-årige mannen ska ha under en längre tid ha utsatts för spaning från polisen sida med anledning av att han låtit kriminella delta i verksamheten, låna vapen, öva sig på att skjuta etc. Detta är inte olagligt i sig, men mannen har tidigare uppgivit att han kräver att de som betalar för att få vara med ska intyga att de inte är kriminella.

Det ska handla om olaglig hantering av i grund och botten lagliga vapen. 29-åringen har flera vapenlicenser enligt uppgifter i Sydsvenskan flera vapenlicenser för jaktvapen och dessutom för pistoler avsedda för målskytte. De senare får han låta andra skjuta med på skjutbana vilket är företagets affärsidé. 29-åringen ska dock enligt polisen också ha haft tillgång till flera andra skjutvapen och det är dessa vapen som ska ha hanterats på ett brottsligt sätt.

29-åringens advokat Lars Edman menar att hans klient är oskyldigt till brott och att han lånat vapen från de två vapenhandlarna på ett helt lagligt sätt. Vapenhandlarna uppger i Sydsvenskan att de inte begriper vad de är misstänkta för. Enligt tidningen Svensk Jakt kan det handla om att vapnen lånats ut trots att det funnits misstankar om att vapnen skulle komma att missbrukas:

Av vapenlagens delar som reglerar hur man får låna och använda vapen framgår att man inte får låna ut vapen om det kan antas att vapnet missbrukas.

Att låna ut vapen till kriminella för att träna skytte kan av åklagaren anses som missbruk och ett brott mot vapenlagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements