Fediversums största instanser och vad som är på gång

Den absolut största instansen i Fediversum är Flipboard.com som drivs av Flipboard Inc. Det är en programvara som ägs av företaget och alltså en kommersiell produkt. Nu är det en av Fediversums största instanser. När Threads.net blir fullständigt anslutet till Fediversum och får fullt stöd för ActivityPub kommer det att bli större än Flipboard. Flipboards inträde i Fediversum har inte orsakat några kontroverser, diskussioner och kampanjer på det sätt som Threads kommande anknytning gjort.

Förutom detta har det också blivit möjligt att koppla WordPress-bloggar till Fediversum och det är idag den näst vanligaste programvaran för Fediversuminstanser efter Mastodon som är den vanligaste. Även bloggar på wordpress.com kan bli instanser i Fediversum. Andra sajter som funderar på att bli en del av Fediversum är Ghost.io (nyhetsbrev och bloggar) och Tumblr.com (bloggplattform).

Vanligaste programvaror på Fediversuminstanser, programvara, antal instanser, utvecklare/ägare
 1. Mastodon, 11 072, Mastodon gGmbH
 2. WordPress, 6 567, WordPress Foundation
 3. PeerTube, 1 234, Framasoft
 4. Misskey, 1 195, Gemenskap
 5. Pleroma, 1 118, Gemenskap

Genom en brygga, en speciell programvara som översätter mellan olika protokoll, har det också blivit möjligt att följa konton på Bluesky i Fediversum och för konton på Bluesky att följa Fediversumkonton. Det kräver dock att de konton som ska följas kopplar upp sig till bryggan BridgyFed. Även Nostr är på det sättet sammankopplat med Fediversum genom bryggan och sajten Mostr.

Fediversums största instanser, MAU, programvara, ägare/admin
  1. Flipboard.com, 145 miljoner, Flipboard, Flipboard Inc
  2. Mastodon.social, 237 309, Mastodon, Mastodon gGmbH
  3. Mstdn.jp, 24 538, Mastodon, Sujitech LLC
  4. Mstdn.social, 19 443, Mastodon, Stuxhost
  5. Lemmy.world, 18 579, Lemmy, Ruud Schilder
  6. Mas.to, 15 865, Mastodon, Trumpet
  7. Infosec.exchange, 15 427, Mastodon, Jerry Bell
  8. Mastodon.online, 14 948, Mastodon, Mastodon gGmbH
  9. Loforo.com, 14 453, Loforo, Loforo
  10. Mastodon.world, 14 238, Mastodon, Ruud Schilder
  11. Fosstodon.org, 11 994, Mastodon, Fosstodon community (Kev Quirk & Mike Stone)
  12. Hachyderm.io, 11 460, Mastodon, Nivenly Foundation
  13. Fedibird.com, 10 557, Fedibird, Takeshi Umeda

Källa: FediDB förutom för Flipboard

De listade sajterna är alla sajter i Fediversum som har mer än 10 000 aktiva användare. Flera av de som driver dessa sajter driver också andra sajter. Ruud Schilder driver också photofed.world, musicworld.social, pool.social och sharkey.world. Stuxhost driver även masto.ai, pixey.org, peertube.tv och gram.social.

Sujitech LLC ihop med syskonföretagen The Social Coop Ltd och Mask Network driver instanserna mastodon.cloud, mstdn,jp och pawoo.net. Flipboard Inc driver även flipboard.social och flipboard.video. Antal aktiva användare för olika programvaror och sajter som kan tänkas koppla upp sig eller är uppkopplade till Fediversum.

Sajt/tjänst, aktiva användare, ägare
 1. Tumblr, 300 miljoner, Automattic Inc
 2. Threads, 150 miljoner, Meta Inc
 3. Flipboard, 145 miljoner, Flipboard Inc
 4. Bluesky, 135 miljoner, Bluesky
 5. WordPress.com, 60 miljoner (antal bloggar), Automattic Inc
 6. Nostr, 100 000 (mycket oklart hur många som egentligen använder Nostr)

När det gäller WordPress så är nästan hälften av världens webbsajter gjord i WordPress vilket gör att de potentiellt kan bli en del av Fediversum.

Nostr är en federerad och decentraliserad programvara och ett protokoll där servrarna (instanser i Fediversum) kallas relay för att använda Nostr måste en person använda ett klientprogram för att koppla upp sig till minst en server (relay). Det finns webbaserade klienter såväl som program för iOS, Android och datorer. Jack Dorsey som ligger bakom Bluesky har också finansierat Nostr.

Läs mer:

 

2 svar på “Fediversums största instanser och vad som är på gång”

Kommentarer är stängda.