Skjutning i Umeå – sänkta straff i hovrätten

Sänkta straff för skjutning i Umeå. Hovrätten för Övre Norrland har ändrat i vissa delar tingsrättens dom i målet som gäller bland annat den så kallade skjutningen Öst på stan.

I april 2023 blev en man skjuten Öst på stan i Umeå. Mannen fick livshotande skador men överlevde. Två män frihetsberövades misstänkta för mordförsöket och två kvinnor frihetsberövades misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Ytterligare en man blev senare misstänkt för anstiftan till brottet. På flera adresser i Umeå med koppling till de misstänka personerna gjordes beslag av narkotika, vapen, ammunition och sprängmedel. Med anledning av detta frihetsberövades ytterligare personer.

Två män åtalades för försök till mord, en man för anstiftan av mordförsöket och två kvinnor för grovt skyddande av brottsling, under påståendet att de bland annat röjt undan bevismaterial. Samtliga dessa personer åtalades också för andra brott. Bland annat för grovt narkotikabrott. Ytterligare personer åtalades också för bland annat grovt narkotikabrott.

Tingsrättsdom

Tingsrätten dömde skytten för bland annat försök till mord till 18 års fängelse och den andre mannen för bland annat medhjälp till mordförsöket till 15 års fängelse. Den tredje mannen frikändes i tingsrätten för anstiftan av mordförsöket men de dömde honom för grovt narkotikabrott till 6 års fängelse. De två kvinnorna dömdes båda för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott till 2 år och 2 månaders fängelse respektive 1 år och 4 månaders fängelse. Ytterligare tre personer dömdes för bland annat grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Hovrättsdom

Hovrätten bedömde precis som tingsrätten att skjutningen ska rubriceras som försök till mord. Men de sänkte fängelsestraffet för skytten till 17 år och 10 månader. Till skillnad från tingsrätten frikände hovrätten den man som dömdes för medhjälp till mordförsöket. De dömde honom dock för övriga brott till 6 år och 10 månaders fängelse.

Precis som tingsrätten frikände hovrätten den tredje mannen från anstiftan av mordförsöket. Han dömdes dock för grovt narkotikabrott till 5 år och 5 månaders fängelse. Hovrätten frikände en av kvinnorna för grovt skyddande av brottsling, men dömde henne för narkotikabrott till 6 månaders fängelse. Hovrätten dömde liksom tingsrätten den andra kvinnan för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott. Straffet sänktes dock till 1 år och 6 månaders fängelse. Kvinnan är närstående till skytten vilket hovrätten tog hänsyn till.

Hovrätten frikände ytterligare en man från bland annat grovt narkotikabrott men dömde mannen för grovt vapenbrott och för befattning med viss narkotika. De sänkte straffet till 2 års fängelse.

Hovrätten delade sammanfattningsvis  tingsrättens bedömning i vissa frågor. Men de ändrade tingsrättens bedömning i andra. För samtliga åtalade bestämde hovrätten kortare straff än tingsrätten. Det berodde delvis på att vissa personer frikändes för brott som de dömts för av tingsrätten. Men det beror också på att hovrätten bedömde att vissa brott hade ett lägre straffvärde. Dessutom ansåg hovrätten att straffen skulle sänkas  med hänsyn till att de tilltalade har varit häktade med restriktioner under en längre tid.

Ett svar på “Skjutning i Umeå – sänkta straff i hovrätten”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.