Gängland Stockholm – Hallonbergen

Den 22 januari 2017 skedde ett gängrelaterat mord i Sundbyberg då Mario Ivan Semedo från Sundbyberg sköts till döds när han färdades i sin bil.  Ett antal män som alla kände varandra bestämde träff i ett parkeringshus i Sundbyberg och kom på söndagskvällen dit i två olika bilar. Där avlossades de första skotten mot Semedo. Han kördes dock till Karolinska sjukhuset men nästan framme prejades bilen och hans sköts igen. Han avled på sjukhuset. Föraren av bilen, 18-åringen, som blev vittne till att hans vän sköts till döds, försökte efter mordet undanröja bevis för vad som hänt vilket ledde till att han senare åtalades för skyddande av brottsling. Vad som hände med detta åtal är okänt för mig.

För mordet den 22 januari häktades ganska tidigt tre män, 18, 19 och 20 år gamla, som misstänkta för medhjälp till mord. Senare häktades ytterligare en person, 16 eller 17 år gammal. 19-åringen (nu 20 år gammal) är en fotbollsspelare, Rager Rebandi, som spelat i flera av Stockholms klubbar, bland annat i Allsvenskan, och har också representerat Sverige i landskampssammanhang. Han förnekade brott. En av de fyra (20-åringen, numera 21), Amir Jabbari Taklar, är tidigare straffad för ett stort antal småbrott. Även han förnekade brott.

Det fanns dock ett vittne till mordet på Mario Ivan Semedo, José Axelsson. Denne pratade med polisen om vad han sett. Lite över en månad senare, den 7 mars bröt sig en grupp personer in i hans lägenhet i Hallonbergen och mördade honom och hans fru.

Den 10 mars häktades tre personer, Fouad Saleh, Mikael Chamoun och en ung kille på 16 år som misstänkta för dubbelmordet i Hallonbergen. 16-åringen erkände medhjälp till mord. Ingen av de andra, båda två 21 år gamla, erkände ingenting utan de förnekade brott. Ingen av de tre sistnämnda är straffade för kriminell verksamhet tidigare. Båda 21-åringarna åtalades för samtliga tre mord och Saleh bedömdes troligen ha en psykisk störning. Ytterligare en person greps senare som misstänkt för inblandning i dubbelmordet. Alla utom 16-åringen förnekade brott.

Alla de åtalade var bekanta med Mario Ivan Semedo och hade haft narkotikaaffärer tillsammans med honom. Sannolikt hade de blivit osams om fördelningen av inkomsterna från försäljning av narkotika i Hallonbergen och Sundbyberg. Mario Ivan Semedo hade tidigare dömts för olika brott. Han ska också har varit vän med den man som sköts i ryggen i Fagersjö den 21 januari 2017. Ett mordförsök med kopplingar till både Lejonen i Hässelby och dödspatrullen i Rinkeby.

Sex av de unga männen åtalades för det första mordet, fyra för dubbelmordet. Två av dem åtalades för samtliga tre mord, den 21-årige Mikael Chamoun och en 22-åring, Fouad Saleh. Totalt åtalades alltså åtta personer.

Den 22-årige Fouad Saleh dömdes till livstids fängelse för alla tre morden samt övergrepp i rättssak. Fouad Saleh har tidigare dömts för två trafikförseelser och anses lida av en mindre psykisk störning, dock inte så allvarlig att han bedömts behöva vård. Han förnekade mordet i garaget, men erkände dubbelmordet.

Mikael Chamoun, dömdes till 14 års fängelse för mord och medhjälp till mord, det hårdaste straffet en person som vid tiden för brottet var under 21 kunde dömas till. En annan 21-åring, Amir Jabbari Taklar, fick 12 år för mordet på Mario Ivan Semedo i garaget och grovt vapenbrott. Han frikändes för misshandel och synnerligen grovt vapenbrott. Tidigare dömd till bötesstraff för bland annat trafikförseelser och olaga hot.

En 17-åring fick tre års ungdomsvård för mord på José Axelsson och grovt vållande till annans död vad gäller vittnets fru. En 20-årig man, Munir Nooraldin, fick tio års fängelse för mordet i garaget. En annan 17-åring fick ungdomsvård för narkotikabrott, som inte tidsbestäms i domen och två unga män, en av dem var Rager Rebandi, friades helt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements