Svenska Akademins sönderfall, Danius och Engdahl

Katarina Frostenson har läck uppgifter om Nobelrpristagare till sin man Jean Claude Arnault som i sin tur sannolikt fört uppgifterna vidare till pressen. Alternativt är det Horace Engdahl som läckt uppgifter till Arnault för Engdahl läckte ju uppenbarligen uppgifter till sin tidigare fru Ebba Witt Brattström.

Om han läckt till sin nuvarande partner Stina Otterberg har jag heller ingen aning om men hon tycks anse att Frostenson har ansvar för sin mans (Arnaults) påstådda övergrepp av sexuella natur. Det har hon naturligtvis inte. Oavsett om hon kände till dem eller inte. Och det är inte heller därför som Frostenson borde avsäga sig sin stol i Akademin och inte därför som hennes uteslutning föreslagits vilket Otterberg verkar tro.

Inte heller Engdahl bär nåt ansvar för Arnaults påstådda handlingar trots att de är mycket nära vänner och trots att han sannolikt måste ha känt till dem. Kanske inte de grövsta, men sannolikt de mindre grova.

Akademin har diskuterat uteslutning av Frostenson med anledning av att hon läckt uppgifterna om nobelpristagarna och de har diskuterat polisanmälan av Arnault och Frostenson med anledning av den kulturverksamhet de bedrev i kulturföreningen Forum (formellt Forum Jean Claude Arnault HB) och som Svenska Akademin stöttat med stora belopp. En verksamhet som ägts av Arnault och Frostenson ihop. Enligt advokatfirmans som DN uppger att de haft tillgång till misstänks också brott i kulturföreningens verksamhet. att någon läckt uppgifter om nobelpristagare till sin fru, sambo, man eller partner ser jag nu inte som nåt särskilt allvarligt, men det är tydligen ett brott mot Svenska Akademins stadgar.

Att Svenska Akademin gett stora pengar till en av sina egna ledamöters privata verksamhet är mycket suspekt i sig själv, men det tycks inte Frostenson själv eller majoriteten i Svenska Akademin tycka. Men detta diskuteras mycket lite i media trots att det kanske är det mest allvarliga med Svenska Akademins agerande. Det är detta som borde leda till Frostensons frivilliga avgång.

Sara Danius har som ständig sekreterare försökt hantera röran och är en av de som ligger bakom försöker att utesluta Frostenson. Majoriteten i Akademin vill dock inte det. Resultatet blev kaos och smutsiga personanagrepp. Tre ledamöter om stödde Danius har avgått (Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund) och två sitter kvar (Sara Stridsberg och Per Wästberg). Det var nog tänkt som en utpressning mot Frostenson och majoriteten. Resultatet har dock blivit att Sara Danius är rätt så isolerad i Svensk Akademin vilket fått Horace Engdahl att helt tappa koncepterna och gå ut i ett våldsamt och vulgärt personangrepp mot Sara Danius med flera.

Ingen i Akademins majoritet bryr sig om tystnadsplikten utan snackar öppet om vad som helst. Minoriteten som står bakom Danius håller dock käften. Det är uppenbart att de tar uppdraget i Svensk Akademin mer seriöst än majoriteten med Horace Engdahl i spetsen.

Sara Danius vill ha modernisering. Kulturmannen Horace Engdahl vill inte ändra nåt.

Den allmänna opinionen i Sverige är nog ganska tydlig. Frostenson borde frivilligt avgå och Engdahl beter sig som ett svin. Han borde nog också avgå för att Svensk Akademins rykte ska kunna repareras.  Modernisering är nog något de flesta tycker vore bra. Engdahl framstår som lite av en grottman som försvara något som på sikt är förlorat. Kanske vinner Engdahl och hans allierade slaget, men striden de gett sig in är förlorad. Vinner Engdahl slaget kan Akademin ha spelat ut sin roll och på sikt blir den då förvandlad till en obetydlig förening för utrotningshotade gubbdinosaurier och deras okritiska beundrare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements