Fyra personer dömda för mord och giftmordsplaner i Helsingborg

Fyra personer dömda för mord. De har dömts till långa fängelsestraff av Helsingborgs tingsrätt för ett mord begånget på Ragnvallagatan i Helsingborg. Samtidigt dömdes flera personer för att ha planerat att giftmörda två kvinnor som hade kopplingar till den dödade mannen.

Den 20 maj 2020 sköts en 22-årig man ihjäl på Ragnvallagatan i Helsingborg. Mannen sköts i sin bil med ett stort antal skott när han var på väg för att träffa sin flickvän. Han hette Younes Haifi.

Mordet förblev ouppklarat i flera år. I december 2023 åtalades till slut flera personer misstänkta för delaktighet i mordet. Tingsrätten dömde Mohamad Yazan Hammadeh, Mohammad Abu Hawash, Amin Lala och Karim Lala för mordet. En person frikändes.

– Det är bevisat att männen har kartlagt målsäganden och hans dåvarande flickvän innan mordet, samt att de införskaffat både vapen och flyktfordon. Det är också bevisat att de hade planer på att mörda målsäganden redan före den 20 maj 2020, säger rådmannen Andreas Gustafsson i ett pressmeddelande.

Efter mordet flydde gärningsmännen från brottsplatsen på en scooter. En bit därifrån tog en annan person över scootern och körde den vidare. Den personen dömdes för grovt skyddande av brottsling.

Giftmordsplaner

Tre av de män som var inblandade i mordet dömdes tillsammans med ytterligare en man för att ha planerat att förgifta två kvinnor. Kvinnorna hade en koppling till mannen som sköts ihjäl den 20 maj 2020. En av dem är gift med en bror till den mördade mannen.

Marwan Ali Maqdah, Amin Lala och Karim Lala dömdes för förberedelse till mord i detta fall och Mohammad Abu Hawash för medhjälp till förberedelse till mord.

– Männen har använt sig av krypterade telefoner för att kartlägga kvinnorna i syfte att förgifta dem. Där har de diskuterat tillvägagångssätt och skaffat gift. En person har också tagit på sig att utföra morden, säger rådmannen Andreas Gustafsson.

Tingsrätten dömde även två av de män, Mohammad Abu Hawash och Karim Lala, som varit inblandade i de andra brotten för flera fall av grova narkotikabrott.

Mohamad Yazan Hammadeh, Mohammad Abu Hawash och Amin Lala fick livstids fängelse för bl.a. mord. Karim Lala som var under 21 år vid tiden för skjutningen dömdes till 11 år och 9 månaders fängelse för mord. Enligt de regler som gällde vid tiden var det inte möjligt att döma personer under 21 år till livstids fängelse. Tingsrätten bestämde istället straffet till det längsta som har varit möjligt för honom.

Marwan Ali Maqdah, dömdes till 3,5 års fängelse för sin delaktighet i planerna på att giftmörda de två kvinnorna. Även den person som dömdes för grovt skyddande av brottsling fick fängelse.

Gärningsmännen ska också betala skadestånd till den mördades anhöriga och till de två kvinnorna.

Läs mer: