Gängland Stockholm – Hagsätra

Del 18 av 28 i serien Gangland Sverige

Hagsätranätverket har enligt polisen och uppgifter i kvällstidningarna tagit över flera Stockholmskrogar genom utpressning. Detta har också gett dem namnet restaurangligan eller krogmaffian i media. Nätverket uppges tjäna pengar genom att ta en andel av till exempel intäkter i dörren eller disken. De hade, alternativt har, enligt polisen kontakter med det så kallade Östberganätverket men också till mc-gänget Hells Angels.

Redan 2011-2012 rapporterade s det om gängets verksamhet- Bland annat i samband med ett mord på en för polisen okänd man i september 2011, Bülent Özberk. Han arbetade i restaurangbranschen och hade tidigare drivit flera olika krogar. Den så kallade restaurangligan utpekades som ansvariga för mordet:

Den 37-årige hovmästaren drev flera krogar innan han tog jobb på en av Stockholms mest anrika restauranger. Tidigt på morgonen den 20 september satte han sig i sin bil i förorten Östberga för att åka till jobbet. Samtidigt rullade en lyxbil fram mot honom. Ur den silvergrå Chryslern steg en beväpnad man – och sköt 37-åringen med flera skott.

Polisen misstänker att mordet kan kopplas till ett gäng kriminella med högt anseende i Stockholms undre värld. Restaurangligan har specialiserat sig på att utpressa krögare på stora summor pengar.

– Om de upptäcker en restaurangägare som inte har uppbackning av släkt eller vänner så går de bara in och tvingar honom att skriva på papper för att överlåta krogen, säger Ville Paloheimo, kriminalinspektör på enheten för grova brott i Södertörn.

Han har utrett mordet i Östberga och följt hur gänget har specialiserat sig på indrivningar och kraftigt saltade skuldnotor.

– Jag har inte sett några summor under 100 000 kronor och sedan är det upp till miljonbelopp.

[…]

Ville Paloheimo vill inte peka ut några särskilda händelser. Men förra hösten förekom flera fall där krögare sköts ner i centrala Stockholm. Exempelvis sköts en 51-årig man i benet på restaurang Mbargos uteservering i Hornstull. Och bara två veckor tidigare sköts en man i båda benen på ett kafé vid Dramaten i Stockholm.

Dagen före nyårsafton 2011 anhölls sju personer som misstänkta för inblandning En av dem var en 28-åring som misstänkets ha utfört själva mordet. Innan dess hade en annan man, Ugur Kurt, anhållits som misstänkt för mordet men släppts igen. Ugur Kurt mördades den 11 juli 2012. Mordet ägde rum på Nynäsvägen i Enskede, i södra Stockholm och mördaren flydde på en moped. Mopeden återfanns uppeldad i Hökarängen där mördanr bytte till en bil som senare hittades uppeldad i Rågsved. Tre män åtalades senare för inblandning i mordet på Ugur Kurt. En frikändes, en annan dömdes för skyddande av brottsling till ett års fängelse och den tredje för grovt vapenbrott och brott mot knivlagen till 6 månaders fängelse. Enligt åklagaren kan så många som 10 personer ha varit inblandade. Många av dem greps och anhölls men deras inblandning kunde inte bevisas. De var alla kända av polisen sen tidigare.

Ledande medlemmar kopplas enligt Expressen till flera krogar på Kungsholmen, Norrmalm och i södra Stockholm. Enligt samma källa består nätverket av omkring 40 personer med en inre kärna på omkring 20. Flera personer i nätverket har dömts för allvarliga brott, som grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och penninghäleri. Enligt media agerar nätverkets medlemmar ofta i kostym vilket lett till att de även kallas ”Kostymerna”. Som ledande i nätverket utpekas två bröder, Umit Sabuncu och  hans yngre bror Mahmut Sabuncu. De ska ha dömts för flera brott:

Polisen pekar i en promemoria från 2017 ut två bröder – 44 och 50 år – som ledare. De har sedan slutet av 1990-talet dömts för en lång rad brott som gäller våld, vapen och narkotika:

”Hagsätranätverket kallar sig själva för ”Kostymerna” när de utför ”jobb”. Kostymerna har gjort sig kända inom den kriminella världen genom stort våldskapital, utpressningar, narkotikaförsäljningar och beskyddarverksamhet”.

Ett annat brödrapar som kopplats till de som misstänktes för mordet på Ugur Kurt är Omid Nerwaye och Shwan Nerwaye. Den förstnämnde ska enligt vissa uppgifter på 2000-talet ha varit medlem i X-team och kring år 2009 i gänget Black Cobra. Han dömdes 2006 för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och grov fridskränkning till fängelse i 2 år. Den andre brodern var huvudvittne i en rättegång om mordet på den 17-årige Hussein Kayri  i Vårberg den 4 april 2001. Hans vittnesmål ledde till att två personer dömdes. Även han anses ha varit medlem i Black Cobra år 2009.

Bröderna Sabuncu har enligt media också (i likhet med andra i det aktuella nätverket) etablerat sig i Stockholms krogliv, den yngre brodern har bland annat haft en chefsroll på en välkänd grillrestaurang. Den yngre brodern har dömts för bland annat försök till grov utpressning, grovt vapenbrott, vapenbrott och grovt narkotikabrott. Våren 2018 friades han av hovrätten för stämpling till mord. Han hade enligt Expressen agerat som mellanhand i en uppgörelse mellan två före detta krogägare. Något gick snett och fyra tjetjenska män kontrakterades 2015 för att mörda den ena ägaren. 43-åringen åtalades för stämpling till mord men frikändes av Svea hovrätt i mars 2017, medan tjetjenerna dömdes för förberedelse till mord.

Den äldre brodern har enligt media för sin del ett brett nätverk och umgås med kändisar och idrottsmän. Han är dömd för brott och förekommer i Lexbase. Han dömdes på 00-talet för vapenbrott, grov misshandel, olaga hot men har sen dess inte dömts för några allvarligare brott än trafikbrott. Enligt polisen hade han år 2017 en 19-åring och en 22-åring som livvakter. Dessutom ska han då ha haft 32-årig man som sin högra hand.

22-åringen har tidigare dömts för misshandel och upprepade narkotikabrott men friades år 2017 från ett åtal om grov misshandel.

Sommaren 2017 åtalades 19-åringen tillsammans med en annan man, för att ha skjutit en företagare i benen på en parkeringsplats vid ett kafé på Värmdö den 25 januari 2017. Företagaren överlevde dock. Han ska via sitt jobb ha kommit i kontakt med personer i Hagsätranätverket under hösten 2016. Enligt tingsrättsdomen har det förekommit oenigheter kring pengar men företagaren uppger inte att han känt sig hotad. Männen friades från skjutningen, men 19-åringen dömdes till sex månaders fängelse för narkotikabrott och dopningsbrott. 19-åringen är tidigare dömd för andra våldsbrott, bland annat för att ha sparkat en annan kille i huvudet på Södermalm i Stockholm sommaren 2015. Han är även dömd för att våren 2013 ha misshandlat en klasskompis genom att slå och skalla honom.

19-åringen anhölls återigen den 30 juli 2017, nu misstänkt för våldtäkt. Han åtalades för att ha våldtagit två kvinnor den 27 juli i en bostad i Brandbergen, i Haninge söder om Stockholm. Detta samt att de två bröderna blivit osams ska enligt media ha försvagat Hagsätranätverket kraftigt.

Samma dag som livvakten anhölls ringde den påstådde gängledarens högra hand till en då annan 19-årig man som stod i skuld till honom. Efter flera kontakter dem emellan försökte en andre 19-åringen pressa ett av våldtäktsoffren till att dra tillbaka sin anmälan. Offret vägrade och vänder sig till polisen. Den då 32-årige mannen förhördes som misstänkt för övergrepp i rättssak, men nekade till brott och friades från misstankarna.

Även 19-åringen nekade till brott och hävdar att han bara varit mån om offret. Under rättegången menade att det var mycket problematiskt för en kriminellt verksam ung man att dömas för våldtäkt. 19-åringen dömdes till två års fängelse för grovt övergrepp i rättssak respektive olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Mannen som av polisen och i media utpekas som den utpekade gängledarens högra hand är musiker. Han har gjort ett flertal videoklipp som han lagt ut på Youtube där automatvapen och narkotika förekommer. Sommaren 2017 dömdes han av tingsrätten till fängelse i ett år och tre månader för grovt vapenbrott av tingsrätten  Åklagaren menade att mannen som då var 32-år gammal hade använt en pistol för att hota en person för att sen lämna över pistolen till en då 19-årig man som också dömdes i tingsrätten.

 

Series Navigation<< Gängland Stockholm – BroGängland Stockholm – Vinsta >>
Advertisements