Mark Isitt om Järntorget – historielöst, dumt och okunnigt

Jag lever mitt liv i Göteborg. Jag bor i Krokslätt, brukar arbeta i Majorna. Går eller cyklar genom staden. Ibland åker jag kollektivt. Mark Isitt bor inte i Göteborg. Han är en turist. Han tycks hata det enda fungerande torget i Göteborg. Järntorget.  Dessutom blandar han ihop den befängda öppna platsen som kallas Olof Palmes plats mellan Folkets Hus och Järntorget med Järntorget.

När jag flyttade till Göteborg gick det spårvagnar över Järntorget där vagnarna från och till Majorna  fortfarande går. Dessutom gick det spårvagn runt hela Järntorget. Biltrafiken gick också runt. Det var tre filer med bilar precis runt hela torget som en var tvungen att korsa för att kunna ta vagnen. Några uteserveringar fanns inte. Nåt levande folkliv fanns inte. Järntorget var en trafikplats. En trafiknod.

Bygget av Folkets Hus hade dessutom skapat dessutom en stor tom och oanvändbar yta mellan själva torget och det nya Folkets hus. På platsen hade det legat basarlängor i trä. Det modernistiska bygget försämrade trafikplatsen Järntorget ytterligare.

Så småningom förbättrades Järntorget. Biltrafiken samlades norr och väster om torget som kopplades ihop med Haga och skapade möjligheter för uteserveringar och folkliv. Trafiken på Linnégatan väster om Järntorget minskades och flyttades till stor del över till Vegagatan-Värmlandsgatan och Husargatan-Sprängkullsgatan.

Idag är Järntorget det enda levande torget i Göteborg. Det finns mig veterligen inget annat torg som har lika mycket folkliv. På sommaren är det fullt med uteserveringar, människor på parkbänkarna varav många är äldre, försäljare, tiggare, politiska flygbladsutdelare och folk som byter spårvagn. Nu, så här på hösten, är det egentligen bara Cigarrens uteservering som finns kvar och av naturliga skäl finns det färre människor på torget när det regnar (vilket ju inte är fallet på platser som i huvudsak är trafiknoder som Brunnsparken och Drottningtorget). De andra uteserveringarna hade säkert också funnits kvar om staden tillåtit det. Spårområden tar fortfarande upp lika mycket plats men ligger mer samlat på en begränsad yta norr om torget och därefter följer Alléns bilar norr om dem. Just nu är det lite mer trafik än annars då Oscarsleden-Götatunneln delvis är avstängd (j alla fall flera påfarter på den). Sedan följer Olof Palmes plats längst norr ut som faktiskt borde bebyggas eller göras till en enda stor uteservering.

Mark Isitt hatar ändå Järntorget. Det är inte möjligt att ens få en kopp kaffe hävdar. Jag var där i måndags och i fredags. Där finns sex ställen där det går att köpa kaffe och på fyra av dessa går det också att få sig en macka. Det finns mängder med sittplatser. Där finns en bokhandel. Det finns ett bibliotek (500 meter bort). Det finns författarsamtal, politiska möten, föreläsningar och mycket mer. 100-200 meter in på alla gator runt torget finns det ytterligare minst 7 ställen där det går att köpa sig kaffe och slå sig ner. Största delen av biltrafiken går norr om Folkets hus. Det är som om Mark Isitt inte varit på Järntorget. Det han möjligtvis varit på är Olof Palmes plats och där är det dött. Men det är inte Järntorget.

Göteborgs enda levande torg är enligt Isitt inte levande. Istället gillar han trafiknoden Drottningtorget där det finns en massa folk men inget folkliv. Det är helt obegripligt. Kanske är det för att ”fel” folk samlas på Järntorget. Folk med begränsat med pengar. De relativt nyinflyttade höginkomsttagare som finns i Masthugget, Kommendantsängen och Olivedal går nämligen oftast inte utan hoppar in i bilen och kör till jobbet i området innanför Vallgraven, Nordstan eller på Gårda. Det är vi andra som promenerar och går i området, vi som levde i Haga och Masthugget förr. Det är vi och de få från den tidigare befolkningen som lyckat hålla sig kvar i området som befolkar Järntorget och umgås där. Mark Isitt har uppenbarligen inte begripit nånting. Inte begripit nåt om Järntorget som han dessutom inte tycks ha besökt eller vet något om. Han begriper inte heller gentrifiering och att rika använder bilen även om de så bor på gångavstånd från sitt jobb.

Isitt verkar inte ha begripit nånting, kan inte platsens historia och tycks bara hata. Hädanefter ska jag inte ta ett enda ord av vad den man skriver på allvar. Han tycks totalt sakna verklighetsunderlag för sina tyckanden. Det han skriver om Järntorget är faktiskt bara dumt, korkat och idiotiskt.

PS. Isitt har förstås inte heller hört talas om eller sett den fantastiska uppfällbara pissoaren som kommer upp ur marken som en hägring. Och, ja, toaletterna på Järntorget är sällan fräscha, men det gäller större delen av Göteborgs offentliga toaletter och är inget unikt för Järntorget. Det vet förstås inte Isitt. Privilegierade personer från överklassreservatet Marstrand som han själv brukar inte besöka sådana inrättningar.

Advertisements