Sveriges största rovdjur

De flesta tror nog att det största rovdjuret i Sverige är björnen. Och vi pratar om de 5 stora. De 5 stora rovdjuren. Björn, varg, lodjur, järv och kungsörn. Men inget av de djuren är störst. Bara ett av dem tillhör de 10 största rovdjuren i Sverige. De flesta av Sveriges största rovdjur lever i haven. Då räknar jag ändå bort havsdjur som lever på små kräftdjur och plankton såsom exempelvis brugden som kan bli uppemot 12 meter lång och väga 5-6 ton.

Det största svenska rovdjuret är i en klass för sig själv. Fullvuxna hanar är mellan 8 och 10 meter långa med en vikt på mellan 4 och 7 ton medan honor är mellan 6 och 9 meter långa med en vikt på maximalt cirka 5,5 ton. De lever på sill och makrill men i andra delar av världen kan de också fånga sälar. Jag pratar om späckhuggare. En flock späckhuggare lever utanför den bohuslänska kusten och därmed är det Sveriges största rovdjur.

Faktum är att Sveriges 10 största rovdjur alla lever i havet med undantag av en art. Brunbjörnen. Alla utom tre, håkäring, blåfenad tonfisk och håbrand, är däggdjur.  De flesta finns bara på den svenska västkusten, framförallt i vattnen utanför Bohusläns kust, men delfiner och grindval kan också se invid kusten och inne i fjordar.

Sveriges största rovdjur, maximal vikt i kg för hanar

Späckhuggare, 7 000
Grindval, 4 000
Håkäring, 1 000
Blåfenad tonfisk, 600
Öresvin, 600
Vitnosdelfin, 350
Håbrand, 300
Gråsäl, 300
Brunbjörn, 300
Sadeldelfin, 250
Vitsiding, 250

Späckhuggare

Späckhuggare. Bild: Robert Pittman – NOAA. Public Domain

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!