Bomb i Motala och tortyr i Floda

Natten till den sista mars exploderade en sprängladdning på altanen vid en villa i Motala. Explosionen skedde vid 11-tiden på kvällen. De två personer i 60-årsåldern som befann sig i huset vid explosionen skadades av glassplitter. Polisen rubricerade händelsen som mordförsök och uteslöt snabbt att det skulle handla om en olyckshändelse.

Huset ägs av föräldrarna till Kristian Eklund, en man som vann stora pengar, runt en miljon i Poker-SM år 2007. Efter det satsade han på en karriär som boulespelare. Han förekommer i Lexbase så han är straffad för brott. Kristian Eklund är också skriven i villan men om han bor där är oklart.

Kristian Ekelund är en av de män som utsattes för utpressning, kidnappning och tortyr i februari i år. Den 24 februari spärrades delar av Floda utanför Göteborg av. Polisens insatsstyrka (piketen) gick in i en centralt belägen fastighet och ett antal personer greps. I bostaden där insatsens gjordes är Isabella Jaako skriven. I anslutning till insatsen kunde ett antal personer gripas som misstänkta för människorov, grov misshandel, olaga tvång, grovt bedrägeri samt olika medhjälpsbrott. Isabella Jaako var en av de som greps. Hon tycks inte ha blivit häktad och är väl sannolikt inte misstänkt för brott. En tredje gripen person var Jeremiah Sabuliba, känd som musiker. Dessutom greps Clarence Goyeram, en man vid namn Karim och en vid namn Ghazi. Om någon av dem är misstänkt för brott eller häktad är oklart.

Tre personer födda mellan 1983 och 1994 och hemmahörande i Göteborgsområdet häktades medan en person som inte blev häktad har försvunnit. Det rör sig om en man vid namn Johnson Bogere. Han begärdes häktad men släpptes av tingsrätten varefter han försvann. När hovrätten efter överklagan beslutade att han skulle häktas stod han inte att finna. Han är idag häktad i sin frånvaro tillsammans med minst en annan man. Johnson Bogere har i många år tillhört Bandidos innersta kärna och är nära vän till Bandidosledaren Mehdi Seyyed. Det var han som släpptes vid häktningsförhandlingen. Den andre  mannen som är häktad i sin frånvaro är bror till Bandidosmannen och en tidigare elitidrottsman med olympiska meriter vid namn Patrick Bogere. Båda två är dömda för brott tidigare, Patrick Bogere för många olika brott såsom misshandel, hot mot tjänsteman, stöld, försök till grovt rån och olovligt förfogande såväl som många andra mindre brott som rattfylleri, olovlig körning etc. Han är också boxningstränare för Clarence Goyeram. Sabuliba är kusin till börderna Bogere.

I förra veckan genomfördes husrannsakan i lägenheter i stadsdelarna Vasastan, Lövgärdet och Hjällbo, med kopplingar till de två bröderna dock utan att någon av dem påträffades.

Det våld som Kristian Eklund och hans kompanjon tvingats utstå beskrivs som omfattande. Gärningsmannen påstås ha använt diverse verktyg, däribland en borrmaskin. Anledningen till kidnappningen och tortyren ska vara att Kristian Eklund dragit på sig stora skulder. Skulder som dock i stor utsträckning kan vara påhittade och utan egentlig substans.

Kristian Eklund har tidigare varit aktiv i en rad företag i Göteborgsområdet såväl som i Linköping och Motala, som styrelsemedlem och delägare, däribland AK Bygg & Konsult I Göteborg ABKE Konsult i Linköping AB, Zettlementbygg AB, Gårdsservice i Ale AB  och MMR Entreprenad i Sverige AB. I ett av de bolag där Kristian Eklund varit aktiv finns en viss koppling till Lennart Bergsten, mannen som mördades i ett gängrelaterat mord på Lidingö med koppling till olika byggbolag. De flesta av de nämnda abolagen finns inte längre eller är under avveckling.

 

Advertisements