Ökade det dödliga våldet mot kvinnor under 2018?

Antalet kvinnor som dödades av män de haft eller hade en parrelation med var 22 stycken under 2018. Det var 12 stycken fler än året innan. Mer än en fördubbling alltså. Otvivelaktigt en ökning.  Men tyder den ökningen på att våldet mot kvinnor i parrelationer verkligen ökat? Inte alls. 2017 kan ha varit ett extremt år med väldigt få fall och 2018 kan ha varit ett extremt år med väldigt många fall. Några äldre siffror att jämföra med finns inte. Därför går det inte att entydigt hävda att våldet mot kvinnor i parrelationer har ökat.

Det är också därför Maj Karlsson har fel i debattartikel i GP och därför som Johan Apel Röstlund i Arbetaren har fel i en artikel om samma sak. Det är också därför Roks har fel i Feministiskt Perspektiv.

Under 2018 konstaterades 26 fall av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation vid tidpunkten för brottet eller tidigare. Det utgör närmare en fjärdedel (24%) av samtliga fall av dödligt våld under året. Jämfört med 2017 är det 15 fler fall av dödligt våld i en parrelation, och även en större andel av det dödliga våldet totalt (+14 procentenheter).

Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor där offret och förövaren var eller hade varit i en parrelation uppgick till 22 fall 2018, vilket motsvarar 67 procent av samtliga fall av dödligt våld med kvinnliga offer under året. Dödligt våld mot män i en parrelation uppgick till 4 fall 2018, vilket utgjorde 5 procent av samtliga fall av dödligt våld med manliga offer.

Kvinnor är 31% av alla mordoffer. Av dessa mördas flertalet (67%) av män som de har en relation med. Detta är 20% av alla mordoffer. Lägger vi till de 4 männen som dödats av en person de hade en nära relation med blir det totalt 24% av alla mordoffer.

Antalet kvinnor i parrelationer som mördades ökade med 120%. Antalet män i parrelationer som mördades ökade med 300%. Från 1 till 4. Nivån är lägre när det gäller antalet dödade män, men ökningen tre gånger så stor. Innebär det då att situationen för män är mer alarmerande än den är för kvinnor då ökningen av våldet mot män i parrelationer är större? Naturligtvis inte. Förändringar mellan enstaka år saknar i stort sett betydelse. Variationerna kan var mycket stora mellan enskilda år. Det är de långsiktiga trenderna och nivåerna som betyder nåt och om dem vet vi ingenting.

Vi vet alltså inte om det dödliga våldet mot kvinnor i parrelationer ökar eller inte. Vi vet inte heller om det dödliga våldet mot män i parrelationer ökar eller inte. Siffror från två enskilda år gör det inte möjligt att dra sådana slutsatser.  Att dra stora växlar på siffror från två enskilda år är okunnigt och ansvarslöst.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!