Kvinnan med noll koll på geografi – Rebecca Weidmo Uvell

Rebecca Weidmo Uvell har skrivit en i stort korrekt artikel om plastpåsar i GP. Den förstörs dock av att hon uppenbarligen har begränsad geografisk kunskap. Hon påstår nämligen att de 10 största floderna med 2 undantag finns i Asien:

Forskare har dock visat att 95 procent av skräpet i haven kommer från de tio största floderna, varav samtliga ligger i Asien utom två i Afrika.

Det är nu inte sant på något sätt.

Av de tio längsta floderna i världen finns en i Nordamerika, 2 i Sydamerika, 2 i Afrika och 5 i Asien. Av dessa 5 finns 3 i Sibirien. Av de tre i Sibirien för två med sig mycket begränsade mängder plast och annat skräp. Det gör också Amazonfloden och Parana i Sydamerika, Mississippi i Nordamerika  och Kongofloden i Afrika. Kvar blir tre floder, Amur (mellan Ryssland och Kina) samt Yangtze och Huang-he i Kina.

Tar vi de största floderna efter avvattnat område ligger 2 i Sydamerika, 2 i Nordamerika, 3 i Afrika och 3 i Asien. Två av dessa ligger i Sibirien. Endast Yangtze, Niger och Nilen är floder som för med sig mycket skräp.

Om vi istället tittar på medelvattenföring så ligger 3 av de största floderna i Sydamerika, 1 i Afrika, 1 i Nordamerika och 5 i Asien. Av de som ligger i Asien ligger en 2 i Sibirien. Bara Yangtze för med sig mycket skräp.

Oavsett hur vi räknar har Weidmo Uvell fel. Att hon har fel om så grundläggande fakta visar att inget hon skriver tas på allvar. Hon är helt enkelt en totalt oseriös skribent som inte kollar faktiska fakta. Eller är det bara så enkelt som att hon inte behärskar engelska alternativt inte kan förstå eller skriva korrekt svenska,.

Det är möjligt att 95% procent av skräpet kommer från 10 floder, varav flertalet (8 st) ligger i Asien. Men 95% av skräpet kommer inte från de tio största floderna i världen. Faktum är att av de 10 floder som släpper ut mest skräp hör bara fyra floder till de 10 längsta i världen, Nilen, Amur, Yangtze och Huang-he. Bara tre hör till dem med störst flodsystem, Yangtze, Niger och Nilen. Bara en hör till de största när det gäller medelvattenföring, det är Yangtze.

De tio floder som släpper ut mest skräp i världen är Yangtze, Hai-he, Huang-he (Gula floden), Mekong, Pärlfloden, Indus, Ganges, Amur, Nilen och Niger. 6 av dem har koppling till Kina och två till Vietnam.

Weidmo-Uvell är uppenbarligen usel på faktakontroll och geografi alternativt språk. Hon är en oseriös skribent som inte bör tas på allvar, men om plastpåsar har hon helt rätt. Plastpåsar är miljö- och klimatvänligare än papperspåsar och tygpåsar.

Advertisements