När Weidmo Uvell inte läser rätt undersökning

Precis som moderatpolitikerna i Danderyd inte begriper vad de läserförstår Rebecca Weidmo Uvell inte heller frågan om knarket i överklassområden. Stefan Löfvens uttalande om överklassens knarkande bygger inte på Stockholmsenkäten i sig då den inte analyserar nånting. Utan uttalandet bygger på en analys som genomförts av Brå där Stockholmsenkäten är en källa till uppgifterna, den viktigaste källan men inte den enda. Den bygger på material fram till 2016 och redovisar också stadsdelsnämndsområden i Stockholm.

Att hänvisa till Stockholmsenkäten 2018 som Weidmo Uvell gör är därför inte relevant i förhållande till Stefan Löfvens uttalande. Hon har helt enkelt läst en annan undersökning än den Löfvens uppgifter baserats på. Det är ganska typiskt för Weidmo Uvell som i allmänhet är väldigt slarvig och oseriös i sitt skrivande och sin research.

Däremot finns det mycket som tyder på Stefan Löfven inte har rätt på ett generellt plan även om Brås undersökning visar att narkotikabruket ökar med stigande inkomster. Det går nämligen inte att påvisa något sådant samband i Göteborgsområdet och det går inte heller att påvisa något sådant samband utifrån Stockholmsenkäten 2018. Utifrån den undersökningen har Weidmo Uvell rätt. Det tycks i den inte finnas nåt samband mellan överklasskommuner och ökat bruk av narkotika på regelbunden basis.

Däremot är det betydligt fler i rika områden i Stockholm med omnejd som uppger att provat narkotika i Stockholmsenkäten 2018. Det handlar om att 56% av pojkarna respektive 55% av flickorna i Danderyd uppger att de provat narkotika, 52% resp. 58% i Nacka samt 51% resp. 50% i Lidingö kommun jämfört med 37% resp 26% i Botkyrka, 30% resp. 21% i Södertälje och 40% resp. 31% i Haninge för att ta några exempel. Den vita arbetarklassens Nynäshamn, en kommun som Solna och en del andra uppvisar siffror som sammantaget ligger mitt emellan. Men det finns klart ett samband mellan rikare kommuner och att ungdomar oftare prövat narkotika. Detta faktum utelämnar Weidmo Uvell. Det är också väldigt symptomatiskt för hennes oseriösa sätt att debattera.

Sammantaget menar jag att finns vissa svaga belägg för att bruket av narkotika är större i rika stadsdelar och kommuner i Stockholm än i fattiga. Men då det inte finns några belägg för nåt motsvarande i Göteborgsområdet är det nog så att det inte heller går att hävda att Löfven har helt rätt.

I slutändan spelar det ändå inte så stor roll. Det är inget att bli upprörd över. För alla har troligen ändå fel. Det är sannolikt inte narkotikan och narkotikabruket som ligger bakom gängvåldet.

Advertisements