Fifflare i parkeringsbranschen

Göteborgs-Posten har i några artiklar granskat företagen Landvetter Parkering AB och LPS Sverige AB. Det förstnämnda företaget är ett bolag som idag driver den verksamhet som LPS Service AB bedrev tidigare. Redan 2015 figurerade detta bolag i en skandal med obetalda löner.

Bolaget BG Platinum AB hyrde från hösten 2014 mark i Härryda från ett äldre par för att bedriva parkeringsverksamhet som tidigare bedrivits av det äldre paret. Inför semestern uteblev lönen till personalen och den nya ägaren gick inte att få tag på då han flyttat till Thailand. Personalen fick också besked om att verksamheten övertagits av bolaget LPS Sverige AB men att de ändå var anställda av BG Platinum AB. Transportarbetarförbundet begärde då BG Platinum AB i konkurs och framställde en begäran om förhandling för att sluta kollektivavtal till LPS Sverige AB. Bolaget vill inte träffa facket och inte ha kollektivavtal. Företrädare och formell ägare för LPS Sverige AB vid denna tid var en man vid namn Rauno Soe. På det sättet kunde de ansvariga bakom bolagen komma undan med att inte betala löner och samtidigt fortsätta verksamheten.

Sen 2019 är LPS Sverige AB förklarat i konkurs men det har i praktiken inte bedrivit någon verksamhet sen 2016. Verksamheten har övertagits av ett annat bolag, Landvetter Parkering AB, i en manöver som liknar den som skedde 2015. Denna gång tycks det dock inte handla om fiffel med lönerna utan om att slippa ansvaret för bilstölder och skador på bilar som långtidsparkeras hos bolaget plus obetalda skatter och sociala avgifter. LPS hade en anläggning för långtidsparkering men de flyttade ofta bilar till en bilskrot utan tillstånd i skogen. Dessutom tycks parkeringskunders bilar ha använts av anställda eller ägare till bolaget. Bilar parkerades också utanför anläggningen så att de spärrade delar av vägbanan på vägen invid anläggningen. Ingen övervakning av bilarna fanns heller så de kunde utan problem utsättas för inbrott eller stjälas. Redan 2016 och 2017 skrev Härryda-Posten om de märkliga förhållandena vid LPS anläggningar. LPS Sverige AB betalade inte heller skatter och avgifter till Skatteverket och var skyldiga dem 6,5 miljoner på hösten 2019 vilket är huvudorsaken till konkursen.

Verksamheten fortsätter dock trots lönefifflet 2015 och skattebrotten i LPS Sverige AB. Men nu i ett nytt bolag Landvetter Parkering AB. LPS Sverige AB företräddes hösten 2019 av Kristian Nilsson och han är också huvudägare i Landvetter Parkering AB via det estniska företaget Gyllenhjearta Holding Oü. Sannolikt var han också huvudägare i LPS Sverige AB. Kristian Nilsson är också ordinarie styrelseledamot i Landvetter Parkering AB med Ulf Arne Thomas Johansson som suppleant. Han är också styrelseordförande i Härryda Bil & Skrot AB där Göran Lindholm i Västerås också är styrelseledamot medan Ulf Arne Thomas Johansson är styrelsesuppleant. Huvudägare till Härryda Bil o Skrot AB uppges vara Ingemar Kristensson som är skriven i Dragsmark på Bokenäset i mellersta Bohuslän. Nilsson och Johansson återfinns också i styrelsen för Alltjänst Väst AB, Landvetter Parkering Fastighets AB, Landvetter lågprisparkering AB, Landvetter Däck o Bilverkstad AB och Landvetter Parkering Service AB. Johansson äger själv bolaget Ekonomikonsult i Landvetter 4 You AB.

Landvetter lågprisparkering AB och Landvetter Parkering Service AB är nybildade bolag som väl kan förväntas ta över verksamhet från Landvetter Parkering AB när det bolaget sätts i konkurs med skulder och eller på grund av nåt annat.

Skroten där bilarna från parkeringen vid Landvetter ställs är Härryda Bil & Skrot AB som alltså ligger ute i skogen. Bolagen som har Kristian Nilsson som företrädare och ägare har också visat sig ha olaglig arbetskraft i form av anställda utan arbetstillstånd och med svarta löner. På så sätt undviker bolaget skatter och att betala ordentliga löner. De låter också de anställda bo i en barack på skroten i skogen där förhållandena är helt undermåliga. Baracken har trasiga fönster och inget rinnande vatten. Något avlopp framdraget till platsen finns enligt Härryda kommun inte heller.

 

Advertisements