Självklart är Greta Thunberg vänsterpopulist – eller?

När Greta Thunberg kallades vänsterpopulist av SVT-journalisten Erika Bjerström så var det naturligtvis ett sant påstående med tanke på den artikel som fick Bjerström att komma fram till den analysen. Men också problematiskt då det också fungerar som ett sätt att försöka utdefiniera Thunberg. Eftersom Bjerström har en hel del tveksamma ståndpunkter i klimatfrågan och dessutom en del kopplingar till olje- och flygbolag är det inte märkligt att misstänka henne för just det.

I vilket fall som helst fann jag ingen större anledning att bli uppröd över Bjerströms påstående. Jag var mer överens med Göran Greider som glatt konstaterade att Thunberg rörde sig vänsterut. Något som självklart är bra. Nån antikapitalist är Thunberg dock inte och kapitalismen är som jag ser det en del av själva problemet när det gäller klimatet. Det behövs helt enkelt en mer uttalad systemkritik för att kampen mot klimatförändringarna ska kunna bli mer effektiv. Om just Thunberg ska stå för den spelar ingen roll, men när hon rör sig i den riktningen är det något vi i vänstern ska utnyttja.

Ja, Greta Thunberg är nog att se som vänsterpopulist, och det beror på att bara vänstern har svaret på kapitalismens klimatkris.

För det är vänstern som sitter inne med lösningarna på klimatkrisen. Det som krävs är internationella lösningar (internationella solidaritet), politiska styrmedel med kraftfulla satsningar på sol- och vindenergi, energibesparingar, elfordon, nya bränslen med mera. Något som kräver en mer rättvis fördelnings- och skattepolitik.

Som en konsekvens av min positiva inställning till Thunberg och att hon faktiskt verkade röra sig vänsterut i politiskt hänseende begrep jag inte Andreas Gustavssons stora upprördhet i ETC över att Bjerström kallat Thunberg för vänsterpopulist. Jag tyckte hans upprördhet var helt orimlig och totalt överdriven.

Nog för att jag kan förstår risken för utdefiniering. Men risken för att borgarna och högern tycker vi har fel, inte vill prata med oss och inte lyssna på oss är ju inte ett skäl till att vi medvetet ska släta ut våra budskap vilket ju är konsekvensen av Gustavssons resonemang.

Inte heller är det vettigt att förneka att en välkänd och dominerande debattör i klimatfrågan faktiskt går åt vänster och absolut kan betraktas som vänsterpopulist. Men det räcker naturligtvis inte. Det som behövs är mer antikapitalism, mer systemkritik. Den behöver inte Thunberg stå för då hon gör nytta som det är. Men då måste vi i vänstern också se till att utnyttja det som Thunberg säger. Gustavsson i ETC tycks inte vilja göra det.

Läs mer:

Advertisements