Andra Långgatan och dess historia

Några HDK-studenter har gjort en utställning om Andra Långgatan, 2lång 4ever i samarbete med Riskarkivet Det är ett konstigt namn på en utställning om Göteborgs historia. Det känns enligt beskrivningen i GP som en något tunn och rapsodisk sak men jag kommer ändå att gå och se utställningen som finns på Landsarkivet.

En anledning till detta är att min far delvis växte upp på Andra Långgatan innan familjen flyttade till barnrikehusen på Majstångsgatan i Majorna. Dessutom växte han upp i ett engelsktalande hem i vad som då i stort var en judisk stadsdel.

Jag har skrivit om Andra Långgatan och dess historia i flera artiklar på bloggen men för den som vill veta hur det var att bo och leva på Andra Långgatan under 1930-talet rekommenderas boken, Alla röster, alla ljus, av Agneta Thomasin Svensson. Det är roman baserad på det liv min farmor, farfar, min far och han systrar levde, men det är inte en berättelse om deras liv. Ingen person i boken bär de verkliga förebildernas namn och det som står i boken är baserat på vad som hände, men nödvändigtvis inte exakt sant.

Läs mer:

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Advertisements