Serierna var kulturens och empatins död

När jag var liten så utgjorde serier och TV-mediet kulturens död. Människor skulle bli oempatiska om det bara lästa serier och tittade på TV. Kulturskribenter förfasade sig. Läskunnigheten skulle minska och människor bli okänsliga och obehagliga. Det var naturligtvis dumheter.

På samma sätt är det dumheter när dagens kulturnissar i dagens medie breder ut sig över det minskande läsandet och hur detta skulle medföra empatistörningar och bristande språkkunskaper. Det är faktiskt löjeväckande.

Jag läste enorma mängder böcker, mina barnbarn läser inte lika mycket. Men vid 10-åldern har mina barnbarn (de två som bor i Sverige) varit mycket bättre på engelska än vad jag var. Den äldre av dem pratar idag engelska utan problem och den kunskapen kommer från dataspelen. Den yngre av dem är idag en sträckläsare av Harry Potterböcker men hade aldrig fastnat för de böckerna om det inte vore för filmerna. Bägge två är mycket empatiska och inkännande, varma, goa och mjuka. Därvidlag finns det inge skillnader jämfört med min son (inte barnbarnens far) som läste Tolkiens Bilbo nästan innan han gick i skolan och som läser tonvis med böcker.

Min ena bror kan en massa språk. Han läste aldrig böcker som barn på det sätt jag gjorde: Jag kan också flera språk. Men det är ingen skillnad på oss när det gäller språkkunskaper generellt.

Det finns helt enkelt inget om helst samband mellan språkkunskaper och hur mycket någon läser. Det finns andra sätt att skaffa sig kunskaper om språk, som att resa, studera, spela datorspel och rollspel, surfa på internet, se filmer och TV-serier med mera.

För att bli en bra och inkännande människa med mycket empati är det inte böcker och läsande som är det viktiga, det viktiga är en kärleksfull och öppen omgivning och uppfostran. Om det inte varit så hade ju 1800-talets och det tidiga 1900-talets människor i stort sett varit barbarer allihop och det var de ju inte. De skapade ju den moderna demokratin.

Läsande och förmågan att känna empati hör helt enkelt inte ihop på det sättet att mycket läsande ger mer empati. Skulle analfabeter, ordblinda eller blinda inte kunna vara empatiska människor? Att påstå det är faktiskt inget annat än dumheter. Däremot kanske det är så att den empatisk människa läser mer om den kan.

Jonas Thente i DN och Selma Brodrej på GP:s debattsida som hör till dem som påstår att minskat läsande är farligt då det fördummar och gör människor mindre empatiska. Deras påståenden är dummare och bevisar i sig själva att mycket läsande och skrivande inte tycks göra människor bättre eller kunnigare. Om Thente och Brodrej är empatiska människor eller inte har jag dock ingen aning om.

Och til slut lite om långsamhet. Jag läser för att det går fortare än att se på film eller TV-serier. En roman på 250-300 sidor kan jag läsa på en timme. Varken radio eller bildmedia kan komma upp i närheten av samma hastighet när det gäller att förmedla information. Jag ogillar nyheter på radio och TV, jag hatar poddar och alla jobbiga videosnuttar varenda tidningsartikel numer tycks vara behäftade med. Jag hinner ju läsa artiklarna fem gånger innan videon gått färdig. Kanske är Thentes långsamma läsning inte den norm han tror. Läsning och långsamhet tyck alltså inte heller ha nån egentlig koppling.

Sen till det här med Selma Brodrejs synpunkter på författande . Unga män har i stor utsträckning gått över till att skriva bakgrundsberättelser, manus, historier, personbeskrivningar med mera för olika sorters spel. Detta räknas inte som författande av de flesta som ägnar sig åt det och det finns väl sannolikt inte ens i Brodrejs medvetande. Men författande är det. Och den som tror att rollspel och levande rollspel inte innebär en träning av social förmågor, språkförmågor och empati med mera den vet inte vad det är för slags spel. Dessa kulturella miljöer domineras idag av män i ett läge när kvinnorna dominerar det traditionella författandet.

Thente och Brodrej tycks inte ha hänga med i utvecklingen. Det gör inte jag heller men jag kan ju stämma av med mina barn och barnbarn.

Advertisements