Polisen genomförde stor insats i Malmö inom ramen för Operation Rimfrost

Under tisdag och onsdag förra veckan genomfördes en större polisinsats i de centrala delarna av Malmö där uppemot 250 poliser och samverkande myndigheter deltog. Insatsen genomfördes inom ramen för operation Rimfrost.

Med stöd av bland annat specialsökhundar, helikopter och personal från det nationella bombskyddet sökte polispersonal igenom gemensamma utrymmen tillhörande fastigheter på Södra Sofielund och Möllevången. Bland annat anträffades ett skjutvapen, narkotika och misstänkt stöldgods men de stora beslagen uteblev.

– Visst vill vi göra stora beslag, men den trygghetsskapande aspekten med en insats av det här slaget ska inte underskattas. Responsen från allmänheten har varit väldigt positiv och det gör mig väldigt glad. Beslag av vapen och narkotika gör vi ändå fortlöpande vid insatser som vi genomför på ett mindre synligt sätt, säger Andy Roberts, i ett pressmeddelande.

– Samtidigt kan man inte underskatta vikten av att flera tusen malmöbor nu vet att deras bostadshus allmänna utrymmen är fria från vapen och droger. En annan stor vinst med insatsen är den mängd tips och underrättelser som kommit in till oss som kommer att leda till nya insatser framöver, säger Andy Roberts.

En stor del i operation Rimfrost har varit att skapa trygghet.

– Det har vi arbetat intensivt med under Rimfrost och bland annat slagit ut flera öppna drogscener i de bostadsområden där vi nu genomförde veckans insats, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr.

Roberts menar att de stört ut platser där narkotika säljs men sådant varar ju inte,. Har inge varaktiga effekter. Langarna är tillbaks så fort polisen försvunnit. Hans uttalande är trams. Och jag tvivlar på att någon känner sig tryggare efter en så omfattande polisinsats. Snarare skapar det otrygghet. Om polisen gör en så stor insats i ett område tror nog de flest att det finns fler kriminella i området än vad det verkar finnas. Att folk kommer med positiva tillrop är naturligtvis trevligt, men ingen förnuftig människa kommer med negativa uttalanden, tillrop och uppfattningar när det står en mängd poliser och poliser med hundar i närheten. I alla fall inte så polisen kan höra det. Värdet av de positiva uttalandena är därmed låg.

Den särskilda händelsen operation Rimfrost kommer att avvecklas till sommaren men redan nu pågår arbetet med att ta tillvara de positiva effekter som operation Rimfrost enligt polisen inneburit för regionen. Förra veckans insats som kallades operation Norrsken följde samma mönster och samma arbetsmetoder som användes vid operation Hagelstorm som ägde rum i Malmö i januari.

Då genomsöktes en stor mängd trappuppgångar, källare, vindar och andra gemensamma utrymmen i fastigheter av polispersonal från olika delar av polissverige i jakt på vapen, narkotika och sprängmedel. Förutom att flera skjutvapen och narkotika beslagtogs fick insatsen beröm av invånarna i de bostadsområden där insatsen genomfördes.

– De metoder och arbetssätt som vi framgångsrikt använt oss av inom Rimfrost sen i höstas kommer att leva vidare. Insatsen i veckan genomfördes helt och hållet med personal från region Syd vilket visar att vi kan och kommer att genomföra flera liknande insatser framöver för att hålla ett fortsatt högt tryck mot den gängkriminella miljön, säger Stefan Sintéus. kommenderingchef för den regionala särskilda händelsen i Region Syd.

Under operation Norrsken har cirka 100 sökinsatser gjorts i gemensamma utrymmen tillhörande flerbostadshus på Södra Sofielund och Möllevången. Dessa tillsammans med trafikkontroller i områdena har bland annat resulterat i:

  • Beslag av ett skjutvapen.
  • Sju fall av misstänkt rattfylleri/drograttfylleri.
  • 16 misstänkta fall av narkotikabrott, eget bruk.
  • Elva fall av misstänkt narkotikabrott, innehav.
  • Beslag av 1 354 narkotikaklassade tabletter.
  • Beslag av mindre mängder narkotika, bland annat heroin, fentanyl och hasch.
  • Beslag av sex elcyklar som misstänks vara stulna.

I samband med insatsen har kronofogden utmätt tre personbilar med ett sammanlagt värde av cirka 800 000 kronor.

Med tanke på den stora insatsen klan dock resultatet inte betraktas som speciellt lyckat om avsikten var att avslöja brott. Istället kan nog insatsen betraktas om ganska meningslös och slöseri med pengar. Det är ockspå ytterst tveskamt om den hör typen av insatser skapar trygghet. Motsatsen är nog mer trolig. De enda misstänkta brotten som upptäcktes var mindre narkotikabrott, dvs eget bruk och innehav för eget bruk. Brott som inte ens borde vara brott. Dessutom upptäcktes några trafikbrott vilka hade kunnat konstateras med en betydligt mindre polisinsats.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!