10 personer misstänkta för Gamlestadsmord

På söndagskvällen sköts en man ihjäl på Lars Kaggsgatan i Gamlestaden. Redan under måndagen greps 10 personer som misstänkta för inblandning i mordet. 9 av dem anhölls men den 10:e som är misstänkt för medhjälp till mord är inte frihetsberövad. Flyktbilen hittade brände i Kortedala.

De anhållna är mellan 19 och 25 år och ska enligt uppgifter i GP ha kopplingar till den så kallade A-falangen, också känd som Jobe-falangen då den ledande personen anses vara Eddie Jobe, en man som just nu sitter i fängelse dömd för förberedelse till mord och utpressnjng. En av de anhållna har tidigare varit misstänkt för inblandning i Guldhedsmordet men frikändes.

Den som mördades var Blerim Kastrati som tillhör en familj som Jobe-falangen länge legat i konflikt med. Detta trots att både han och hans yngre bror Berat Kastrati i rättegången mot Eddie Jobe om mordförberedelser vittnade om att det inte fanns nån konflikt. Deras kusin Adrian Kastrati har för sin del utsatts för mängder med mordförsök och natten till söndag brändes också hans bil. GP kallar familjen Kastrati med vänner för B-falangen. En del tyder på att flera personer från familjen Kastrati försöker lämna det kriminella livet bakom sig och det kan vara just det som gjort dem till måltavlor ihop med att det eventuellt kan finnas verkliga eller påhittade skulder.

Senast gången Blerim Kastrati dömdes för brott var våren 2018. Han höll sig undan från ett tidigare utdömt fängelsestraff och när polisen slog till mot en lägenhet där han befann sig hittade de också vapen. Något han senare också dömdes för. Medåtalad för vapenbrottet var Javier Flores Mena som mördades i Guldheden 2018. Han var bosatt i den aktuella lägenheten tillsamman med en släkting till bröderna Kastrati. Totalt åtalades 5 personer för Guldhedsmordet men bara 4 av dem dömdes och den femte är nu en av de misstänkta för mordet i Gamlestaden.

Ursprungligen tillhörde Eddie Jobe och bröderna Kastrati samma kriminella nätverk, Vårvädersligan från södra Biskopsgården. De var barndomsvänner men efter en konflikt som bland annat rörde betalning för hasch som ledde till det så kallade juldagsmordet, mordet på Mohamed Sarhan, så var de inte längre så såta vänner. En av de som dömdes juldagsmordet dömdes också tillsammans med Eddie Jobe för förberedelse till mord.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!