Gängland Göteborg – Biskopsgården

Det mesta uppmärksammade så kallade gängkriget i Göteborg är de händelser som under en lång rad år ägde rum i Biskopsgården. Egentligen handlar det om flera olika gängkrig som efterträtt varandra. Våldsdåden har dock efter hand i stor utsträckning flyttat bort från Biskopsgården. Till stor del då de ledande personerna i de två konstellationer som idag skjuter på varandra inte längre bor i den välkända förorten på Hisingen.

Den ursprungliga konflikten i det så kallade krig som fortfarande pågår fanns mellan två gangsternätverk i Biskopsgården, kallade Vårvädersligan och Friskvädersnätverket. Men denna konflikt och dessa nätverk var egentligen inte starten på våldet i Biskopsgården. Starten kan sökas mycket längre tillbaka och sannolikt också i Backa. Genom finanskrisen 2008 i vilken bilindustrin drabbades hårt blev det också mycket svårt för unga män att hitta jobb. De kriminella gängen fick lättare att rekrytera och konsekvenserna av det skulle visa sig 5 år senare när konflikten mellan Friskvädersnätverket och Vårvädersligan drog igång på allvar.

2006 genomfördes ett rån på Landvetters flygplats i Göteborg. I rånet deltog Mohammed Selman med säkerhet liksom en person vid namn Joakim Berg. På den tiden var båda två knutna till Bandidos MC och X-team. När konflikterna startade senare år 2006 var några av de mesta aktiva bröderna Selman från Backa som då hamnade i konflikt med andra medlemmar i X-team och Bandidos. De blev istället de ledande i ett lokalt nätverk av kriminella i Backa, som i media gått under namnet Backagänget.

Några av de inblandade i denna konflikt som varade 2006-2009 har kopplingar till den konflikt som rasade i Bergsjön 2011-2013 och den konflikt som efter 2013 funnits i Biskopsgården. Det gäller exempelvis Edis Alihodzic, en av de som sprängdes i luften i Torslanda liksom Al@n D#lsh@d Abdulw@h@b från Backa som 2014 dömdes för försök till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 8 år. Tillsammans med honom dömdes en person ur den gruppering i Bergsjön som brukar kallas den äldre falangen, Taha Mohammed Saleh. Han fick också 8 års fängelse. I samma rättegång dömdes också den senares bror Ahmad (Aha) Mohammed Saleh till ett års fängelse.

Mohammed Selman dömdes första gången redan som 15-åring och hade efter det gjort sig skyldig till en rad andra grova brott. Som 16-åring dömdes han tillsammans med 3 vänner från Backa till fängelse för våldsamt upplopp i samband med de så kallade Göteborgskravallerna. Han och hans vänner hade åkt in till centrala staden stan utan politiska motiv men för att få en möjlighet att slåss med polisen. När han kom ut från fängelset år 2011 efter att ha suttit av straffet för Landvetterrånet var han mycket aktiv i en serie upplopp i Backa.

Joakim Berg har för sin del kopplingar bakåt till den så kallade BMW-ligan som utvecklade ett koncept där de använde fräcka BMW-bilar som murbräckor genom att köra dem in i butiker för smash-and-grab-kupper. I BMW-ligan ingick också en barndomsvän till Joakim Berg som också deltog i Landvetterrånet. Båda två ingick också i den så kallade nya BMW-ligan som var aktiva kring 2005. Andra i detta gäng var sannolikt Mohammed Selman och hans vänner som senare blev Backagänget liksom Tonie Santos Silva som har kopplingar till Eddie Jobe och det som blev Vårvädersligan. En annan var kanske Edis Alihodzic. Flera ur den yngre BMW-ligan var sannolikt inblandade i Landvetterrånet.

Joakim Berg har också han en koppling till de så kallade Göteborgskravallerna år 2001. Av okänd anledning, speciellt med tanke på att han tidigare varit aktiv nazist, störde han polisradion under en av dagarna. Något som han senare också dömdes för.

Samma år som Diren Öz mördades skedde också ett mord i Tynnered som kan vara kopplat till de andra. Den 10 september 2012 mördades Lamin Kanyi  på Briljantgatans spårvagnshållplats efter att enligt uppgift ha tjafsat med Dhaffar ”Daffy” Al-Tai och hotat Sirak Dawit Fissahaye över telefon. Dhaffar Al-Tai var en ledande person i gänget Asirs Göteborgsdel. Dessutom ska Argzon Maxharraj år 2012 ha skjutit och skadat Nikola Jovanovic (tidigare Red & White Crew) och en man vid namn Alan vid Klimatgatan 3 i Länsmansgården. Maxharraj blev därefter tillsammans med sin vän Sirak Dawit Fissahaye (tidigare Red & White Crew) en del av Backagänget.

Edis Alihodzic har dömts för ett mord som skedde 2008 i Biskopsgården. Den mördade var Andreas Oscarsson som då var X-team-medlem. Övriga inblandade i mordet var Sirak Dawit Fissahaye och Deniz Soydan. Alihodzic, Fissahaye och Soydan var vid denna tid knutna till Red & White Crew.

Enligt en del uppgifter ska fler av de som lämnade Red & White Crew och X-team efter de våldsamma konflikterna 2006-2009 ha gått med i Asir som sen splittrades på grund av konflikterna mellan personer från främst Backa gentemot personer i Biskopsgården som tog fart genom mordet på Diren Öz.

Bland de som nämns i ryktena om Asir återfinns Mohammed Selman (f.d. X-Team), Mahmoud Selman, Dhaffar ”Daffy” Al-Tai, m.m och nya aktörer som Diren Öz, Eddie Jobe (f.d. R&W Crew), Houssein Chit (f.d X-team), Ahmed Warsame (f.d X-team), Sirak Dawit Fissahaye (f.d. R&W Crew) och Nikola Jovanovic (vars bror Danilo är R&W) m.m. En annan person som nämns i sammanhanget är Mazdak Vermahmood som sköts ihjäl på Frölunda Torg förra året vilket ledde till den fortfarande pågående våldsspiralen i Tynnered-Frölunda.

Riktigt hur det hela skulle vara kopplat till Landvetterrånet är oklart men uppenbart är att flera här nämnda personer har koppling till rånet. Bröderna Selman (Backagänget) är ju uppenbart kopplade till rånet liksom Joakim Berg (X-team). Från dem finns en koppling till Edis Alihodzic (R & W Crew, Friskvädersnätverket), Eddie Jobe (R & W Crew, Vårvädersligan), Mazdak Vermahmood (Vårvädersligan, Frölundanätverket), Al@n D#lsh@d Abdulw@h@b (Backagänget) och bröderna Mohammed Saleh i Bergsjön (äldre falangen).

Kriget mellan Vårvädersligan och Friskvädersnätverket började med mordet på Diren Öz i juli 2012. De som plockades in som misstänkta för mordet var två bröder, en av dem heter Eddie Jobe, De släpptes och ingen har åtalats för mordet. Eddie Jobe och hans bror tillhör det som idag kallas Vårvädersligan och Diren Öz tillhörde samma nätverk. Det är en märklig omständighet att de som misstänktes för mordet var vänner till den mördade och ingick i samma nätverk. En teori som lanserats långt senare går ut på att det handlade om ett svartsjukedrama och Mohammed Selman från Backagänget skulle varit ansvarig för mordet. Backagänget ansågs under konfliktens inledande skede som allierade med Friskvädernätverket.

Vid tidpunkten för mordet gick omfattande rykten om att Diren Öz skulle varit polistjallare. Både bröderna Jobe och Diren Öz hade koppling till föreningen Pantrarna.  Mordet hade också en koppling till bröderna Selman i Backa som var ledande i det så kallade Backagänget som också anses ha varit allierade med Friskvädersnätverket. En ledande person i Friskvädersnätverket vid denna tid var Edis Alihodzic.

I september 2013 mördades två personer på Väderilsgatan. En av dem var Shoyep Badpa. Han var bror till Homa Badpa (aktiv i föreningen Pantrarna) som i sin tur länge hade sällskap med Houssein Chit som anses ha varit en av de ledande personerna i Vårvädersligan. Dessutom dödades en annan person, Arap Savran. Den sistnämnde uppges ha haft kopplingar till Friskvädersnätverket, men det vore underligt om det också gällde Shoyep Badpa. Shoyep Badpa uppges däremot på sina håll var ett oskyldigt offer.

Det anses allmänt att detta mord var en hämnd för mordet på Diren Öz, men det verkar ju inte rimligt. Varför skulle Vårvädersligan mörda brodern till en av deras ledande medlemmars flickvän? Och om det var Vårvädersligan själva som mördade Diren Öz, varför skulle de hämnas genom att mörda dessa två? En som har koppling till det ena gänget i konflikten och en med koppling till det andra. För Shoyep Badpa kan ju inte rimligen ha varit en del av Friskvädersnätverket när hans syster var en del i det andra gänget. Eller? Det hela verkar inte hänga ihop.

Det tredje mordet i kedjan är den välkända skottlossningen på Vår Krog & Bar vid Vårväderstorget som ledde till att två personer dödades, Houssein Chit från Vårvädersligan och en oskyldig ung man som var på fel plats vid fel tidpunkt. Åtta personer med anknytning till Friskvädersnätverket har åtalats och dömts för de två morden. En av dem var Ahmed Warsame, en annan Josef Hällgren, en tredje Adam Abdulahi och en fjärde Onur Corap.

Onur Corap är också dömd för mordet på fadern till Ed#p M@c#c som ägde rum på Väderkvarnsgatan i april 2015. Misstänkta för det mordet greps mycket snabbt och 4 personer häktades för brott i samband med händelsen. Ed#p M@c#c tillhörde vid tillfället Vårvädersligan.

För dubbelmorden på Vårväderstorget utpekades Edis Alihodzic som skyldig av vittnet Homa Badpa i de första förhören som gjordes med henne. Han var en av de fyra personer som en tid därefter dödades av en bilbomb i Torslanda. Av dessa personer var minst en person helt oskyldig, en liten 4-årig flicka, dotter till en annan av de dödade, Dejan Mandic. Detta mord kan ses som en hämnd för morden på Vårväderstorget, men verkar mer proffessionellt utfört och jag har svårt att se att Vårvädersligan skulle ha kapacitet att utföra detta mord.  Det mesta tycker jag tyder på att det handlar om mördare av helt annan kaliber än Vårvädersligan.

Mordet på en koranlärare, Omar Ali i oktober 2015 som utfördes av två amatörer som snabbt åkte fast är motsatsen till ett proffessionellt utfört mord. De tog fel på person och mördade en helt oskyldig. De två mördarna som tycks ha västafrikansk bakgrund i likhet med syskonen Jobe (Vårvädersligan) har ingen koppling till Biskopsgården eller något gäng där. De har sannolikt betalats för att mörda en viss person och sen mördar de fel person.

I oktober 2015 kastades en handgranat mot Josef Hällgrens bostad på Dimvädersgatan utan att vålla några större skador. I augusti 2016 kastade en handgranat mot den bostad där Ahmed Warsame är skriven och en åttaårig pojke, Yuusuf Warsame, från England har dödats. Han var släkting till Ahmed Warsame. Hällgren och Warsame är dömda för delaktighet i morden på Vårväderstorget. Även dessa attacker verkar amatörmässigt utförda.

Det är svårt att se att bomben i Torslanda skulle ha något med de andra dåden att göra och svårt att se hur den gängse historieskrivningen kan stämma. Det hela hänger inte ihop.

Förutom bomben i Torslanda finns det ytterligare tre mord som hänger ihop med händelserna i Biskopsgården och där proffessionella mördare tycks ha varit framme. Det är morden på bröderna Mohammed Selman (i Backa maj månad år 2014) och Mahmoud Selman (Dudu), mördad på Gunnaredsterrassen i närheten av Angered Centrum i april 2015 samt Argzon Maxharraj som dödades i Backa i juni 2014. Alla tre var ledande i Backagänget.

Morden på Argzon och  Mahmoud Selman uppvisar en hel del likheter med ett annat mord som utförts av en inhyrd proffessionell mördareMordet på Xheladin Purava på Erik Dahlbergsgatan. Det mordet var sannolikt en hämnd för ett mordförsök på Naser Dzeljilji flera år tidigare.

I slutet av 2016 förändrades konflikten i Biskopsgården. Friskvädersnätverket var mycket försvagat då en stor del av personerna med koppling till nätverket satt i fängelse och Backagänget var utplånat.

Julen 2016 mördades Mohamed Sarhan, som misstänktes för granaten som dödade 11-årige Yusuf Warsame. Det troliga motivet för mordet på Sarhan är att han mördades då ledande personer i Vårvädersligan misstänkte att han kunde tänkas prata med polisen då dess vara nära att lösa mordet på 11-åringen. Den teori som dock lanserats i media och av polisen är att att han skulle ha mördats på grund av en konflikt om en mobiltelefon som användes för narkotikaförsäljning.

Oavsett vad skälet till mordet till Mohammed Sarhan var så har det lett till en konflikt mellan två delar av Vårvädersligan, en del med familjen Kastrati i spetsen och en annan del med familjen Jobe i centrum. Konflikten har dessutom sannolikt förstärkts genom Eddie Jobes stora tillgång till pengar genom att han på olika sätt tagit hand om pengar som den för bedrägeri dömde Torgny Jönsson tillskansat sig på olika sätt. Eddie Jobe har åtalats i anknytning till dessa pengar för bl.a. penningtvättsbrott, men frikänts.

I juni 2017 dömdes två personer för inblandning i mordet på Sarhan, men ingen av dem har dömeds för att ha utfört själva mordet. Den äldre av de två dömda, 24-åringen Rasmus Dahl, var från början misstänkt för att ha utfört mordet på Mohamed Sarhan på juldagen, men dömdes till tre års fängelse för grovt skyddande av brottsling och två grova vapenbrott. Vapeninnehaven har han erkänt men inget annat. Den yngre av de två dömda, 19-årige Stefan Tesic, dömdes till fyra års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord vilket för en vuxen motsvarar 6 års fängelse.

Därefter har en lång rad våldsdåd riktats mot familjen Kastrati och deras allierade (kallas B-falangen i GP) medan betydligt färre riktats mot familjen Jobe med allierade (kallas A-falangen i GP). Ledarfigur i familjen Kastrati anses vara Berat Kastrati som tidigare var en av de ledande personerna i Vårvädersligan. Han har en tid suttit i fängelse som dömd för förberedelse till mord. Han ska enligt domen ha planerat ett mord mot Josef Hällgren. Berat Kastrati dömdes till fyra och ett halvt års fängelse och en kusin till honom till ett års sluten ungdomsvård för förberedelse till mord i hovrätten.

Flertalet mordförsök och attacker har på grund av att Berat Kastrati suttit i fängelse riktat sig mot andra medlemmar i familjen Kastrati, däribland mot Adrian Kastrati (kusin till Berat Kastrati). Under 2016 utsattes Adrian Kastrati för flera mordförsök och angrepp, men även personer med kopplingar till familjen Jobe har utsatts för attentat. De händelser som kan kopplas till konflikten är under det senaste året är:

För flera av attentaten har personer som tros ha hyrts in för att utföra mord gripits och åtalats. I fallet med mordförsöket i Kvillestaden i april har en man vid namn Noah Ntuve gripits och häktats. Han är från Göteborg men har länge varit bosatt i England.

För mordet i Guldheden har flera unga kvinnor samt några andra personer gripits och i flera fall också häktats. De är alla misstänkta för inblandning på något sätt, men inte misstänkta för att ha utfört mordet. De flesta av de gripna och häktade är från Stockholm och anses ha hyrts in för att utföra mordet.

Vårvädersligan och kanske främst Eddie Jobe-falangen har kända kopplingar till olika kriminella i Stockholmsområdet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!