Nån egentlig ökning av antalet rån i Göteborg finns inte

Göteborgs-Posten påstår i en artikel att det skett en ökning av antalet personrån i Göteborg under perioden 1 januari – 15 juli. Så är det dock inte. Det har skett en ökning jämfört med 2019, men jämfört med 2018 har ingen egentlig ökning skett. Det visar den statistik GP själva tagit fram. Ändå vill de framställa det som en allvarlig ökning av antalet rån i Göteborg ökar. Men sanningen är faktiskt en annan.

Antalet rån i Göteborg år 2018 var 449 och antalet rån år 2020 var 458 under perioden 1 januari – 15 juli. Det är en marginell förändring som inte betyder nånting. Någon ökning av antalet rån de senaste åren finns alltså inte. Det är också vad polisen säger i GP:s artikel:

– Om man tittar på vår statistik över tid så är det här marginella fluktuationer. Vi ser varken en lavinartad ökning eller att rånen ska ha blivit grövre på något sätt. Det är däremot en svårutredd brottstyp och något som vi på polisen länge prioriterat, säger han och tillägger:

– Vi tar inte lätt på det. Efter ett rån blir man aldrig riktigt trygg igen. Det är ett brott som ska tas på allvar, varje enskilt rån är ett för mycket, säger Teodor Smedius.

Teodor Smedius är lokalpolischef i centrum.

Andra Långgatan i Masthugget (12 st) och Järntorget (9 st) i Haga/Masthugget/Pustervik är de platser där flest rån skedde under den aktuella perioden 2020 med Drottningtorget (7 st) utanför Centralen i Östra Nordstan och Rymdtorget i Bergsjön (7) på platserna där efter. Det är också vanligare med rån på Saltholmen (6), Redbergsplatsen (6), Hjalmar Brantingsplatsen (5), Frölunda Torg (5), Kungsportsavenyen (5), Vasagatan (5) och Excercisheden (5).

De allra flesta rån sker i centrala Göteborg och Masthugget i samband med narkotikaaffärer och i samband med att krogarna stänger på natten. Unga fulla eller påtända män är de vanligaste rånoffren.

I GP gör de också ett antagande om att rånen borde minska när färre människor är ute. Det är tvärtom. Med färre människor ute är det lättare att råna en person. Det är sällan någon blir rånad i en folkmassa, utan rånen sker på på platser där det finns få människor, dvs små bakgator, öde delar av stora torg etc, dock ofta i närheten av platser med mycket folk.

Advertisements