Tidigare säkerhetschef åtalad för att ha hanterat amfetamin

En tidigare säkerhetschef inom ett företag på Arlanda flygplats åtalades nyligen för att ha förvarat och levererat stora mängder amfetamin till olika återförsäljare inom den undre världen. Ärendet som hanterats i flera rättegångar på olika håll i Sverige berör knarklangare och kurirer i Stockholm, Karlstad och Hofors. I det hela har bevis från avlyssningen av encrochat spelat en avgörande roll.

Hittills har sex personer åtalats i härvan och 5 av männen har redan dömts, några av dem till fleråriga fängelsestraff. En av de åtalade misstänks även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter att 75 kg dynamit hittades hos honom.

Det hela började med att polisen i Stockholm spanade på en kurir, Atilla Klinga, som i maj tog emot ett stort parti narkotika i Sollentuna och därefter tog sig till olika platser i Hofors, Karlstad och Stockhilm för att levererar narkotikan.

Efter att kuriren levererat narkotikan till en lägenhet i Karlstad gjorde polisen ett tillag mot mottagarens, Peter Fernqvist, lägenhet där de hittade sammanlagt 5,5 kilo amfetamin, över 1 000 ecstacy-tabletter (MDMA) och 64 gram cannabis. I samband med tillslaget kunde även en annan man, Jimmy Andersson, gripas på en annan plats i Karlstad bärandes på närmare 100 gram amfetamin.

Båda männen i Karlstad greps och anhölls den 7 maj och häktades den 10 maj 2020. De åtalades i Karlstad i augusti, Fernqvist för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och brott mot dopningsbrott medan Jimmy Andersson åtalade för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och rattfylleri. Fernqvist  dömdes i september till fängelse i 5 år och 6 månader medan Andersson fick fängelse i 7 månader. Fernqvist förnekade brott förutom innehavet av cannabis (ringa narkotikabrott) medan Andersson erkände brott.

Atilla Klinga åtalades för sin del tillsammans med två andra män, Robert Rönn och Bengt Hamberg, vid Stockholms tingsrätt och dom föll i oktober. Klinga dömdes till 4 års fängelse för grovt narkotikabrott. Bengt Hamberg dömde till 3 års fängelse för grovt narkotikabrott och Robert Rönn fick fängelse i 4 år och 6 månader för grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Åtalet gällde att Klinga transporterat och hanterat amfetamin, att Robert Rönn kört Kling och amfetaminet till Hofors och att Hamberg tagit emot en leverans av amfetamin från Klinga som skulle levereras till en person i Ulriksdal..

Klinga erkände brott, Hamberg erkände de faktisk omständigheterna men förnekade brott då han förnekade kännedom om att de transporterat narkotika. Robert Rönn förnekade brott och menade att han inte kände till att de transporterade narkotika vid resan till Hofors och inte hade kännedom om de väskan som förvarades i hans lägenhet innehöll sprängämnen. Väskan ska ha tillhört en vän till Atilla Klinga eller Klinga själv.

Ytterligare två män sitter häktade som misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. En av dem är den misstänkte uppdragsgivaren, den tidigare säkerhetschefen på ett företag på Arlanda flygplats, med vilken Klinga chattat via encrochat. Uppdragsgivaren misstänks för att ha hanterat nästan 80 kg amfetamin. Rättegången mot honom och ytterligare en kurir pågår.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!