Polisens taktik i Köpenham – totalt misslyckad

Det verkar som polisen i Köpenhamn själva provocerat fram en del av kravallerna. Detta genom att använda en polistaktik som redan 1993 i Danmark visade sig misslyckad och kontraproduktiv. En taktik som sedan även i Göteborg 2001 visade sig kontraproduktiv.

Det handlar om att den danska polisen har agerat så kallat proaktivt. Denna innebär att om polisen tror att det ska bli problem eller bråk senare så ingriper dom för säkerhets skull direkt så att dom ska kunna förhindra de bråk som eventuellt skulle kunna uppstå senare. Vad som då händer är att polisen ger sig på en mängd människor som inte haft en tanke på att ställa till oreda, men i och med att polisen ger sig på dem så skapas bråk och oreda. En totalt misslyckad taktik således. Den skapar mer problem än den löser när den används mot ungdomar som inte är kriminella så som i Köpenhamn. Däremot kan den säkert fungera mot kriminella gäng och polisen som nu är polismästare i Köpenhamn, Per Larsen, har just den bakgrunden.

Att betrakta och hantera icke-kriminella ungdomar och politiska aktivister som om de vore gangsters är aldrig en bra lösning. Det skapar mer problem än det löser. Bl.a. därför har det gått som det gått i Köpenhamn denna gång, bland annat därför gick det som det gick i Göteborg 2001.

Läs mer:
Texter om Göteborg 2001 (även polisens material)
Dialog eller konfrontation – om polisers och demonstranters interaktion på gatan (uppsats, 2006)