Under vilken sten har Yrsa Stenius gömt sig de senaste åren?

Det är inte utan att man undrar när man läser hennes senaste krönika i Aftonbladet, Det är en chock att se polisbrutalitet, som handlar om polisens övergrepp och våldsamheter i Estland i samband med förflyttningen av statyn till minne av segern över nazisterna.

Var befann hon sig under 2001? Samma blod som hon sett på gatorna i Tallin kunde hon då fått se på gatorna i Göteborg. Samma övergrepp och övervåld från polisen ägde rum där. Var fanna Yrsa Stenius då? Var har hon varit de senaste årens första-maj? Inte i Stockholm i alla fall. För där har polisen åtskilliga gånger burit sig lika våldsamt åt som de estländska poliserna. Eller vid de årliga Salem-demonstrationerna där det ända fram till att de flyttades in till Stockholm förekom våldsmamma övergrepp från polisen. Eller var fanns hon när svenska polisen i Malmö angrep fackliga blockader?

Så här skriver Yrsa också: ”Och det är ganska upprörande att se gripna unga män kastade framstupa på golvet i något häkte eller någon lagerlokal, oskadliggjorda med handfängsel runt handlederna sedan armarna vridits upp på ryggen.”. Men vad snackar hon om, det är ju polisens normala arbetsmetoder i hela Norden. I Danmark såväl som i Sverige. Inget specifikt för Estland. I Göteborg 2001 var det fler som behandlades på det sättet än nu i Estland. Betydligt många fler.

Och var fanns Yrsa Stenius när polisen i Danmark begick dagliga övergrepp i samband med att Ungdomshuset i Köpenhamn revs? Tror hon att den danska polisen var ”snällare” än den estniska.

Det är faktiskt bedrövligt att hon inte kan bli upprörd över sånt som händer härhemma. Men samtidigt är det självklart bra att hon blir upprörd över polisens brutalitet i Estland. I övrigt är hennes krönika dock riktigt bra.

Läs mer om Göteborg 2001 i min samling av dokument och artiklar.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 svar på “Under vilken sten har Yrsa Stenius gömt sig de senaste åren?”

  1. Hej Anders! Jag skrev mitt examensarbete på juristlinjen om det inträffade i Göteborg.Analysen skedde utifrån Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Slutsatsen blev att flera av artiklarna där blev kränkta. Om du är sugen på att läsa den skicka ett mejl till mig så skickar jag den bums! zaida@mp.se

Kommentarer är stängda.