Varför ska vi ha en nationaldag?

Det behövs inte som jag ser det. Vi kan istället fira midsommar på bredare basis, mer officiellt, precis så som Jinge och Göte Kildén skrivit. Så här skrev Göte Kildén när den s.k. nationaldagen var ny:

”Den helgdag som nu instiftats har i stället sina rötter i högerns försök att avvärja en folklig frihetskamp. Det är en dag då inget finns att fira. Därför blev denna dag också ett enda pinsamt politiskt pladask.

I SVT fick vi till livs att dagen firades dels därför att Gustav Vasa kröntes och etablerade en stark och enväldig svensk kungamakt, dels därför att denna enväldiga kungamakt beskars 1809.

Den mediala akrobatiken avslutades så på Skansens kullar med att vår nuvarande kung hyllade den tokiga anakronismen. I marginalerna kunde vi samtidigt se hur nazisterna i Rålambshovparken tågade fram bakom en vacker svensk fanborg samtidigt som Antifascistisk aktion i en akt av grotesk politisk piercing eller infantilism ropade att de ville skära pungen av kungen och se Sverige falla.”

Som det nu är så är det patetiskt. Vi har en nationaldag som i stort sett ingen bryr sig om. Fotbollsmatchen igår var betydligt viktigare för folk, än nån påhittad nationaldag som vi inte har några känslor för. Lägg ner exprimentet med nationaldag. Det är det enda rätta. Låt oss satsa på den mycket långa traditionen av midsommarfirande.

De enda som verkligen försöker bry sig om nationaldagen är den patetiska samling av nazister som Jinge kommenterar och som Gudmundson skrivit en hyfsat bra ledare om i SVD. I slutklämmen är det dock lite oklart vad han menar, är vänstern på samma sida som Götblad, eller är det i mer traditionell Gudmundson-stil att vänstern och högern är på samma sida. Men varför försöker då vänstern få bort nazidemonstrationer från gatan? Lite oklart vad Gudmundson menar här som sagt. Att han menar att polisen skött sig är däremot klart och det verkar faktiskt vara fallet i de andra rapporter jag fått ta del av.

Enn Kokk skriver intressant om nationaldagen, han kommenterar Syrran. Bägge två kommenteras av Ali Esbati.
Mer från borgarmedia: SVD, DN
Andra bloggar om: , , , , ,

3 svar på “Varför ska vi ha en nationaldag?”

  1. Bli inte för besviken nu, men jag menar alltså att polisen är folkviljans försvarslinje.

    Ledsen om det var oklart.

  2. Inte alltför besviken. Att du menade så var förutsägbart, men det sägs faktiskt inte helt klart i ledaren;-)

    Men jag tror du har fel där. Folkviljan vill nog snarare förbjuda både nazistmarschen och vänsterns motdemonstrationer. Och förbjuda rasistiska och nazistiska demonstrationer.

    Inget av det är något jag tycker är bra.

    Folkviljan vill säkert också avskaffa nationaldagen och återinföra annandag pingst som helgdag. Och jag är säker på att det folkliga stödet för en nationaldag på midsommar skulle vara enormt.

Kommentarer är stängda.