Israel utnyttjar läget

Fröst sapar Israel, genom sin ockupation, tillsammans med omvärldens bojkott av den palestinska regeringen, ett läge av inbördeskrig. Den bojkottade regeringen i Palestina var helt legitimt vald i demokratiska val. Men omvärlden ville inte godkänna det val som det palestinska folket gjorde. Bojkott blev svaret. Detta ledde som vi sett så småningom till inbördesstrider mellan olika palestinska grupper.

Inbördeskriget i Palestina har nu lett till en defacto-splittring av den palestinska staten i två, en del, Gazaremsan, kontrollerad av den i demokratiskt val valda regeringen. En annan del, Västbanken, kontrolleras av den kraft i Palestina som världskapitalet, USA och Israel vill se vid makten, Fatah med president Abbas i spetsen.

Nu har ånyo Israel gett sig in i Gaza med pansarvagnar för att försöka utnyttja situationen. Världskapitalet med USA i spetsen, och med Israel som vakthund i Mellanöstern, visar att man vill bestämma hur palestinierna ska ha det. Helt utanför alla former av demokratiskt och folkligt inflytande.

Läs mer: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3, Jinge, Trotten, Frasses blogg
Andra bloggar om: , , , ,

Ett svar på “Israel utnyttjar läget”

  1. Jag har refuserat ett inlägg, från en person som kallar sig isak, på grund av personliga påhopp och en allmänt dålig ton.

    Men en fråga som inlägget väckte tänker jag svara på. Hamas kallades fascistiskt och därför borde inte vänstern stödja Hamas.

    Helt riktigt så ska vänstern inte stödja Hamas. Jag stöder inte heller Hamas, inte heller Hamas-regeringen, inte det muslimska partiet som regerar i Turkiet, den borgerliga regeringen i Sverige. Men de är alla demokratiskt valda regeringar.

    Huruvida Hamas är fascistiskt eller inte lämnar jag därhän.

Kommentarer är stängda.