Inte så bra som förväntat för Sarkozy

Den förväntade jordskredsgerna för Sarkozys UMP uteblev. Istället skaffade sig alliansen Socialistpartiet/Kommunistpartiet nya platser i parlamentet. Sarkozy har dock en stor majoritet, vilket inte bådar gott för den franska arbetarklassen.

Det faktum att kommunistpartiet bara får 18 mandat kommenteras av vänsterpartisten Hanna Löfqvist och DN. Men ingen nämner att kommunistpartiet kanske inte skulle fått ett enda mandat om de inte samarbetat med socialistpartiet. Socialistpartiet ger i princip ett antal platser till kommunistpartiet. Franska kommmunistpartiets saga kanske närmar sig sitt slut. Vilket inte är mer än rätt för att parti som längre än andra försvarade stalinismen, för ett parti som försökte bli rasister för att stoppa Le Pen. Ett parti som inte på länge har haft en arbetarvänlig politik. Det mest inflytelserika franska vänsterpartiet har idag istället blivit LCR.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati: , , ,
Läs mer: Le Monde, SVD

Advertisements
 • patrikh

  Drar du inte på lite för stora växlar om LCR…

  PCF har fortfarande fler medlemmar, fler lokalorganisationer, ställer upp på fler platser och får fler parlamentsledamöter, har större fackligt inflytande än LCR. Ok, låt gå att brevbärar’n dominerade under presidentvalet, är populär på universiteten och bland ungdomar men att redan nu räkna LCR som det mest inflytelserika vänsterpartiet är väl ännu att ta i. Frågan är om LCR kan vara nöjda med sitt parlamentsvalsresultat efter att ha existerat i 30 år, efter att PCF suttit i regeringar sen 80-talet, och LCR har fortfarande bara ha runt 2000 medlemmar och får 2 procent i parlamentsvalet.

 • Anders_S

  PCF skulle inte ha några parlamentsplatser om de inte hade en överenskommelse med PS. Det är anledningen till att PCF finns i parlamentet.

  PCF har fler medlemmar än LCR. Javisst. Men har de fler aktiva medlemmar? Tveksamt.

  LCR har idag 3000 – 4000 medlemmar.

  LCR fick nästan 2%. PCF cirka 4%. Är det verkligen så stor skillnad? I presidentvalet fick LCR (Besancenot) 4% och PCF (Buffet) 2%. Vilket håll ska skillnaden räknas åt?

  LCR är nöjda på ett plan, men inte nöjda på andra plan. Men LCR går framåt. PCF bakåt. Det är obestridligt.

  Att sitta i regering är ingen merit i sig. Speciellt inte när man fört en borgerlig politik som PCF tillsammans med PS gjort.

 • patrikh

  Närmare 5 % för PCF i parlamentet väl? Nevermind. 2000 medlemmar stod det på internationalviewpoint.org nånstans att LCR har, men den kanske var gammal.

  Luttre Ouvriere hade 5,7 procent i förra presidentvalet, det gjorde väl inte dom till ”vänsterpartiet med mest inflytande” när detta skedde?

  Och ja, jag tror det är skillnad på att ta röster i parlamentsvalet och att göra det i presidentvalet. Så har väl fallet varit med Arlette Laguiller, folk röstar på henne som en underifrån-protest eftersom hon uppfattas som en genuin arbetarkandidat, men upplever inte partiet som ett bra helhetsalternativ och röstar i mindre utsträckning på LO i parlamentsval. Ungefär som med EU-parlamentsval i både Frankrike och Sverige. Sen vet jag att LCR har annan karaktär än LO, men ändå..

  Ja, passiva medlemmar är också bra. Det är också ett tecken på styrka hos ett parti. En aktiv handling bland dessa medlemmar är att prenumera på l’Humanité. Man kan ha invändningar om finansieringen nu och tidigare, men det är väl ett tecken på att man fortfarande är en viktig politisk aktör när man har igång dagstidningen med 50 000 prenumeranter.

  Slutligen, vad jag menade med att PCF har suttit i regeringar var just att det är när det etablerade vänsterpartier sitter i regering med socialdemokrater och inte för den önskvärda politiken som ett utrymme för ett parti till vänster om detta öppnar sig. Med tanke på att så skett är väl inte resultatet för LCR helt önskvärt efter 30 år, även om partiet växer. Det är ju som att säga att Sd är det borgerliga partiet med mest inflytande (eftersom det växer mest).

 • Anders_S

  Jag tror att jag har bar koll på hur många medlemmar LCR har. Jag sitter trots allt i FI:s ledning.

  Ja det är bra att l’Humanité har 5000 prenumeranter . Men hur myvket är det egentligen? Jämför med Klassekampens upplaga som är mycket större i förhålllande till befolkningen. Men trots det är ju inte det Klassekampen närstående partiet Rött speciellt betydande. Så man kan inte översätta tidningsstorlek i betydelse för ett parti. Lika lite som valsiffror rakt av säger nånting.

  Min bedömning är bredare än så, inflytande i sociala rörelser, valresultat, tillväxt, genomslag i media, typ av politik, betydelse i internationell politik osv.

  Sammanfattningsvis bedömer jag att LCR är mer inflytelserikt än PCF idag. Men det betyder inte att PCF är betydelselöst. Och det är min bedömning. Andra kan göra andra bedömningar. Så gör du. Ingenting hindrar ju att PCF reser sig igen. Även om det ser mörkt ut.

  LCR har annan karaktär än LO. Ja det kan man säga. Ingen vet vilka ledningen i LO är. Den är helt hemlig. LO samarbetar inte med nån. De är extremt sekteristiska. Totala motsatsen till LCR alltså.

  Utrymmet för LCR verkar finnas ändå. Förra valet var det en sån situation som du beskriver. Denna gången var det inte så. Men det är en lång diskussion som vi kanske får ta i ett annat forum. Om LCR har lyckats eller inte efter 30 år är en del av den diskussionen.