Jinge tipsar om bra film – Sicko

Michael Moores nya film är tydligen riktigt bra. I alla fall om man ska tro bloggaren Jinge som skiver ett bra inlägg om Sicko, Michael Moore och sjukvårdssystem. Ett amerikanskt sjukvårdssystem som orsakar kortare medellivslängd för amerikaner än för européer. För de fattiga är det ännu värre, svarta i USA har kortare medellivslängd än befolkningen i Indiens Kerala (Amartya Sen, Utveckling som frihet)

Ett amerikanskt sjukvårdssystem som den borgerliga regeringen drömmer om att införa i Sverige. Ett sjukvårdssystem som gynnar de rika och missgynnar de fattiga. Helt i den borgerliga regeringens normala banor alltså. Den omvända Robin-Hood-politiken.

Så här skriver Jinge bland annat:

”Många har genom åren idylliserat USA som frihetens stamort på jorden. I USA saknar 50 miljoner människor sjukförsäkring, 18 000 dör årligen som en direkt följd av detta. Amerikanen dör i genomsnitt tre år före européerna, så stor är skillnaden. När det gäller svenskarna så är skillnaden antagligen ännu större. I mer begripliga siffror så dör FEMTIO amerikaner varje dag till följd av frånvaron av sjukförsäkring.”

Läs mer: Nätverket för Gemensam Välfärd, Socialistiska Partiet
Borgarmedia: SVD, DN, GP
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , , ,