EU och Carl Bildt visar förakt för demokratin

I Palestina finns en demokratiskt vald regering. Det är den regering som led av Haniye och som nu endast kontrollerar Gaza. Denna regering har bojkottats av västvärlden och Israel har stulit deras pengar (tull- och skatteintäkter). Nu finns en annan regering på Västbanken. En kuppregering. Då erkänner västvärlden och Israel denna regering. Och tänker ge Palestinas pengar till en icke demokratiskt utsedd regering. Det visar på ett långt gånget förakt för demokratin.

Inget stöd till en demokratiskt vald regering, för den har fel ”politisk färg”. Sen stöder man en odemokratisk kuppregering på Västbanken, därför att den styrs av liberaler. Det liberala Fatah, vars otroliga korruption ledde till valsegern för Hamas. Nu tänker västvärlden och Israel pumpa in mer pengar i de korrumperade Fatah-ledarnas privata fickor. För det är där majoriteten av pengarna kommer att hamna. Men det bryr sig uppenbarligen inte de demokratiföraktande ledarna i väst om. Det enda som betyder något är att ha en regering som västvärlden och Israel i praktiken tillsatt. En regering som står för samma nyliberalism som de västeuropeiska gör. Att det är en genomkorrupt kuppregering betyder tydligen ingenting.

Det enda rätta vore att ge de pengar som Israel stulit till den demokratiskt valda regeringen i Palestina, den av Hamas ledda regeringen. Isoleringen och bojkotten av Gaza måste brytas. Det är den hederliga, den demokratisk vägen. Det är inte vi, utan palestinierna som ska bestämma vilken regering de vill ha.

Borgarmedia: DN1, SVD1, DN2, SVD2, SVD3, GP1, GP2
Bloggare: Jinge, Motbilder, Esbati, Erik Svensson, Ryan Ghadban
Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati: , , , , ,

Advertisements
 • Mikael Åhman

  Mja…

  Jag skulle nog säga att:

  A: Hamas är protofascister, och att

  B: Fatah är ett degenererat vänsterparti snarare än ett borgerligt (liberalt) parti, varav följer

  C: Socialister bör ge kritiskt stöd åt Fatah i konflikten. principen om enhetsfronter i kampen mot fascism och allt det där…

 • Anders_S

  Hamas är islamister. Förmodligen fascister. Men de är den lagliga regeringen. Socialister av idag måste visa respekt för demokrati. Jag stöder inte Hamas och det ska inte vänstern göra. Däremot ska vänstern kräva respekt för valresultatet.

  Vad jag vet har Fatah aldrig varit ett vänsterparti. Det har alltid varit den palestinska borgarklassens parti. Numera är det också ett extremt korrupt parti som man inte kan stödja med gott samvete.

  Enhetsfront mot demokratin? För det blir ju också konsekvensen. Det ser jag som problematiskt.

  Läs gärna den här artikeln, RThe Crisis in Gaza: Made by Israel

 • Mikael Åhman

  Hmm… Fast jag betraktar situationen i Palestina som att det råder dubbelmakt (2 lagliga regimer) och Hamas som fascister. Alltså stöder jag Fatah – korrupta samarbetsmän eller ej.

  I grunden stöder jag DFLP, men som läget ser ut nu… Fatah är ju trots allt vänsternationalister och ett bättre alternativ än Israel eller Hamas…

 • Anders_S

  Ja om det var val, skulle jag säkerligen tycka att det var bättre om Fatah vann än Hamas. Det hjälper inte. Jag menar att det formellt demokratiska måste överväga när vi tar ställning.

 • Pingback: Palestina har rätt att göra motstånd | Svensson()