Vad är det för fel med husbilsägare?

Vi hade husbil i mer än 15 år. Åkte runt i hela Europa. Stod med bilen och sov på de mest underliga ställen. I områden som var ökända bland husbilsägare för rån etc. Inte en enda gång blev vi bestulna på något när vi var i bilen, när vi sov eller gjorde nåt annat. En gång fick vi inbrott när vi var på stranden och hade glömt att slå på billarmet.

När jag läser artiklarna i DN och GP om vägpirater blir jag mycket konfunderad. Hur kan man vara så korkad att man förvarar värdesaker och pengar framme i förarsätet. Det är ju hur enkelt som helst att ta sig in en husbil och därframme kan man inte höra inbrottstjuvarna om man ligger bak i bilen och sover. Inte ens om man ligger ovanför förarhytten kan man höra något. Det är ju urbota dumt att ha saker där framme. När vi var ute och åkte hade vi alltid pengar och värdesaker med oss i sängen. Tjuvarna skulle bli tvungna att krypa över oss och vända på madrassen för att kunna stjäla nånting. Definitivt säkrare än att ha grejerna i handskfacket eller nån annan stans framme i förarhytten.

Och larm då? Många moderna larm för husbilar kan man ha på när man är i bilen. Inbrott framme i förarhytten utlöser då garanterat larmet och hela parkeringsplatsen kommer att väckas av tjutet och blinket från husbilen. Varför har de tyska husbilsägarna inga bra larm? Man blir ju fundersam. Det är inte utan att man tycker att husbilsturisterna har sig själva att skyalla litegrann. Man kan skydda sig bättre än vad de tycks göra.

En annan grej som vi också haft nytta av på våra resor är att bara rasta och sova på ställen där det finns många långtradare. Dessa har ofta vakter som cirkulerar runt parkeringsplatsen och det är ett mycket bar skydd mot tjuvar. Man kan också organsiera vakthållninge själva som husbilsägare. Om man är många på samma ställe. Eller så väljer man platser långt ifrån allfarvägen, där det inte är så lätt att bli funnen av element med ont sinnet, när man ska sova. Vi har i stort sett aldrig behövt söka oss till campingplatser när vi varit ute med husbilen. Aldrig på grund av säkerhetskäl.

Övervakningskameror kan aldrig ersätta det man kan göra för att skydda sig själv. Och det är inte ens säkert att övervakningskameror är effektivt i längden. Så vad är det för fel med husbilsägare? Varför skyddar de inte själva på de självklara och enkla sätt som finns.

Mer om detta i media: GP, SVD, GT1, GT2, Bohusläningen.
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements