Medielandskapet förändras

I dagens SVD skriver Per Ericson om att bloggosfären nu definitivt gjort sitt inträde på den svenska marknaden för opinionsbildning. Han redogör för bloggandets historia lite kort, för effekterna av Twingly och hur Dick Erixon (är det ingen som kan stava namnet normalt; Eriksson;-) lyckats samla in pengar till sin blogg.

Vidare hur folk i samma anda som Erixon nu kan tjäna lite pengar på sitt bloggande, bland annat genom att blogga på Metrobloggen. Jag ska inte beröra Metrobloggens för- och nackdelar utan hänvisar nedan till ett antal inlägg om detta som jag tycker är representativa utan att hålla med om allt. Vidare visar Ericson på hur artiklar och kampanjer i bloggvärlden får genomslag i vanliga media, med Littorin-gate som exempel. En annan affär som emanerar från bloggvärlden är ju förundersökningen mot Carl Bildt.

Istället ska jag problematisera det hela en smula. Som jag ser det är det främst borgerliga bloggare som kommer att kunna finansiera bloggandet på något vettigt sätt. Det är dom som har stöd från välsituerade. Det är på deras bloggar företag kan tänka sig att synas. Att tjäna pengar på Erixons sätt låter sig nog därför inte göras på vänsterbloggar.

Vi kan förstås blogga på Metrobloggen (när den får RSS och annat som behövs för att vi ska kunna skaffa läsare) eller ha Google Adsense som jag har. Några stora pengar blir det dock knappast. Under juni månad har jag hittills dragit in 30 dollar.

Därför blir inte dessa möjligheter att tjäna pengar så stora som skribenten i SVD tror. För det är bara en del av bloggarna som kan tjäna några pengar. Risken är kanske istället att bloggosfären blir utarmad. De borgerliga bloggarna får större resurser än vänsterbloggarna och bloggosfären blir som medialandskapet i övrigt.

Sist men inte minst skriver Ericson i SVD om Twinglys betydelse. Och fler tidningar ansluter sig till Twingly, nu är det IDG som skriver avtal.

Om Littorin-Gate: Mitt senaste egna inlägg, Littorin-gate,
Om Carl Bildt-affären: Mitt senaste egna inlägg, Balkanpress, Jinge, Carl Bildt-affären
Om Metrobloggen: Martin Jönsson, Politikerbloggen, Mickey J Barczyk, Beta Alfa, Johans Blogg-blogg, Bisonblog.se
Kommentarer kring IDG-avtalet: Beta Alfa, Webbsnack, Frisim
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
  • Blog Editor Silja Sjödin

    Folk kommenterar mitt bloggande, att herregud att du inte blir anställd på en tidning men så långt har man väl inte kommit idag. Jag tror att medialandskapet drastiskt förändras och formen kommer att bli friare och friare…men kan tidningsvärlden släppa traditionerna och fastanställa bloggare? En bloggare kan ju samtidigt grundlagsskydda sin webbplats och på så sätt vara ensam ansvarig utgivare för innehållet och vips kan man höja taket flera snäpp för yttrandefriheten, en bloggares personliga frispråkighet behöver inte komma i konflikt med tidningsredaktionens…

    Ett åtal kanske väntar mig nu, vi får se vad åklagaren tänker göra. Min blogg har blivit polisanmäld, har blivit förhörd och jag vill gärna ha en rättegåmg med ett domslut i yttrandefrihetens namn…jag tar gladelig ansvaret för både text och bild, en polisanmälan skrämmer inte mig då jag står för vartenda ord och bild…att spekulera i frilansande bloggare kopplade till tidningarna är fegt. Våga satsa fullt ut och ge en fast tjänst istället till de allra tuffaste och modigaste som har ett eget språk och intressant innehåll men som dessutom ensam bär ansvaret, bloggen är ju registrerad i bloggredaktörens namn, inte tidningens…även som tryck inne i tidningen.

    Hoppas på fast anställning på en tidning gör Bloggredaktör & Fotograf Silja Sjödin