Jan Myrdal har aldrig betytt något för mig

Jan Myrdal fyller visst 80 år. Åsa Linderborg uppmärksammar detta faktum i en välskriven krönika i Aftonbladet. Men jag tycker hon överdriver hans betydelse. För mig, som varit aktiv i vänstern i 35 år, har han egentligen aldrig haft någon betydelse. Han stödde ju en vänstergrupp på 70-talet, KFML/SKP (kallades maoister), som urartade, blev nationalister och Pol Pot-kramare. Samma vänstergrupp som dominerade Vietnamrörelsen i Sverige.

I min del av Sverige, Bohuslän och Göteborg, var KFML/SKP aldrig den dominerande extremvänstergruppen. Istället var det KFML(r)/KPML(r)/KP som var det. Med sin ohöljda dyrkan av Stalin. Själv kom jag i början av 80-talet att hamna i en annan vänstergrupp, KAF/SP, från en helt annan tradition än de andra två nämnda. Men kontentan av det hela är i alla fall att Jan Myrdal aldrig spelade nån roll i de kretsar där jag umgicks och verkade.

För mig har Myrdal snarare varit urtypen för den urspårade vänsterintellektuelle. En man utan kontakt med arbetarklassen, världsfrånvänd, som stödde (och fortfarande anser stödet vara riktigt) terrorregimer som Pol Pots i Kampuchea (Kambodja) och med en förvriden inställning till nationen.

Jag har aldrig gillat att ha honom som talare vid antikrigsdemonstrationer. Detta för att jag anser att de som har samma åsikter som herr Myrdal är de som förstört möjlighterna att bygga upp en effektiv ocn bred rörelse mot kriget i Irak, mot USA:s ockupation av Irak. De är visserligen antiimperialister. Men med en felaktigt hållning och utgångspunkt. Det är sådana som ger borgarna möjlighet att kalla vänstern för diktaturkramare.

Borgarmedia: HD, AB1, AB2, DN1, SVT, EX, Smålands-Posten, SVD, Sydsvenskan, AB3
Vänstermedia som hyllar Myrdal: Flamman, Klassekampen, Proletären
Bloggat: Esbati1, Esbati2, Peter Karlberg, Enn Kokk, Utsikt från höjden, H.Palm,
Andra bloggar om: , , , , ,

11 svar på “Jan Myrdal har aldrig betytt något för mig”

 1. Anders,
  våra åsikter om Myrdal är lite olika. Jag kan hålla med dig om det du skriver i stort (vad gäller hans direkta politiska betydelse) – men jag har ett väsentligt tillägg, nämligen den betydelse han haft för att uppmuntra många människor i flera generationer att läsa och skriva radikalt, och därmed en stor indirekt politisk betydelse.
  Men vad jag ville fråga dig är om du har lust att utveckla vad som hindrat att en större antikrigsrörelse kring Irak utvecklas i Sverige. Jag har funderat mycket på denna fråga och har ännu inget bra svar, kanske finns det inte ETT svar, men det vore värdefullt att närmare höra svaret utifrån din erfarenhet.
  Allt gott
  önskar
  Erik W

 2. Länken till den artikel där Proletären skall ”hylla” Jan Myrdal går till Al-Intiqads intervju med sagde man.

 3. Ja, usch för denna vidriga man.Inte mycket att hylla, internationellt är han mest utskrattad. Själv verkar han mest bitter..
  Just Pol Pot delen är det jag mår mest illa av..

 4. erik wijk: Jag kan utveckla mina åsikter om varför det inte upptsått någon reell antikrigsrörelse i Sverige. Men det får bli när sommaren är över. Som jag ser det finns det flera orsaker. Precis som du säger.

  Ha det bra.

 5. den mycket bildade och intellektuellt hårt arbetande jan myrdal må ha fel ibland – värre är det med alla slappa tyckare som av olyckliga omständigheter kan ha rätt i någon enstaka fråga och därmed förvränger perspektiven och blir direkt skadliga – för andra småtyckare. gapa stort, böj knä.

 6. Jag är medlem i Kp. Vi gillar Myrdal eftersom han är kommunisten som rakt och ärligt uttrycker sina åsikter utan att ta hänsyn till den sk tidsandan, som i verkligheten bara är den övre medelklassens självbespegling.

 7. Jan Myrdal uutrycker rakt och ärligt att han fortfarande stöder den politik som Pol Pot förde. Han stöder Stalins förda politik och Maos politik.

  Gör du det också, steffe?

 8. Jan Myrdal är pinsam, och kommenteras inte vid middagsborden sen decennier. Pol Pot och guidad tur i Kina under kulturrevolutionen är skämmigt, glada Albanienhyllningar rent löjliga, men spiken i kistan är uthängningen av föräldrarna och mekano-lekandet i kortbyxor som pensionär. Obetalbar självdiskvalificering. Många gråhåriga mahjong-gubbar och gummor har aldrig reflekterat.

 9. Ja förlåt, jag glömde bög-hateriet, det är kanske värst? Tänk att en sån storstilad anhängare av den vetenskapliga historiska materialismen som förklarar allt i världhistorien inte ens kunde föreställa sig att sexuell attraktion till samma kön beror på variationer i elektrokemiska signaler, alltså någonting materiellt, och inte är någon slags fel alls, inte har med moral att göra, eller vilja, utan är en helt normal variation på mänskligt beteende, och alltid varit det. Så långt räckte inte upplysningen. Det var kanske inte så mycket bevänt med resten heller?

Kommentarer är stängda.