USA är inget sekulärt land

Det värsta man kan vara i USA är ateist. Det är till och med värre än att vara muslim. Nej, man ska vara kristen på något sätt. Detta får de flesta amerikanska presidentkandidater att tävla om att vara mest troende och mest kristen. Att religioenens pelar så stor betydelse trots att USA fomellt ska vara ett sekulärt land innebär dock att det dock inte är det i praktiken.

Och är det inte extremt irriterande med alla amerikanska idrottstjärnor som varje gång de vinner något bedyrar att det är gud som väglett dem till seger. Är det måhända gud som tillverkar alla dopingmedel? Eller vad menar de? Hycklande och underligt är det i alla fall.

Den som jag ser det extrema religiositeten i USA är en starkt bidragande faktor till det konservativa klimat som finns i landet kring många frågor. Och en väldig kontrast till situtaionen i Europa. Exempelvis visade en undersökning av elever i 9:e klass i Göteborg, som Göteborgs-Posten gjorde nyligen, att 50% uppgav att de inte trodde på någon form av gud. Nu är Sverige visserligen extremt i Europa. Jag läste en undersökning på 90-talet som visade att 40% av svenskarna var ateister. Dubbelt så mycket som i landet med näst störst andel ateister, Danmark.

Andra bloggar om: , ,
Technorati: , ,

2 svar på “USA är inget sekulärt land”

  1. hejsan anders,

    det finns en halvfärsk undersökning, european values survey, där man bland annat försöker mäta inställningen till religion, gud osv i olika länder. resultat hittar du här: http://www.europeanvalues.nl/index2.htm
    bland annat kan man se att drygt 6% definierar sig som ateister medan dryga 50% säger sig vara icke-religiösa.

  2. Den extrema religiositeten i USA bör i grund och botten ses som något positivt. Ett tecken på att det finns ett utbrett missnöje med den nuvarande samhällsordningen

Kommentarer är stängda.