Rothstein skriver bra om universitet

Med anledning av att Anders Flodström uppgett att antalet universitet i Sverige bör minskas till 5 skriver Bo Rothstein en lysande kritik av Uppsala Universitet och menar att man borde börja med detta lärosäte om något universitet ska läggas ner.

Han tar två skandaler det senaste året som exempel. Den ena är hanteringen av Eva Lundgrens s.k. forskning om misshandlade kvinnor och kidnappade barn. Där hon har publicerat slutsatser som helt motsäger av de fakta som basmaterialet ger vid handen. Trots detta får Lundgren ingen kritik av universitetets ledning.

Det andra fallet handlar om två matematiker som har egna synpunkter på vad de ska forska om. Men se, det passar inte ledningen för Uppsala Universitet, som bett dem säga upp sig själva.

När man läser Rothsteins artikel så börjar man faktiskt undra hur det egentligen står till på det anrika lärosätet i Uppsala. Kanske behöver det läggas ner. Fast Rothstein själv har ett roligare förslag:

En möjlighet vore naturligtvis att Uppsala universitet degraderas till att bli en högskola. Men jag tycker det vore nedrigt mot de många högskolor i landet som verkligen strävar efter att bedriva verksamheten efter de principer som gäller för universitet. En mer lämplig möjlighet är något i stil med att verksamheten benämns Statens Institut för Reglerad Kunskapsproduktion i Uppsala (Sirkus). Eftersom verksamheten nu styrs av de principer om lydnad och lojalitet mot ledningen som utmärker privata företag kan rektor lämpligen bli verkställande direktör, professorerna kan betitlas Managing Directors och doktoranderna bör då rimligen bli Trainees.

Får jag då föreslå att det kan ingå i samma organisation som det statliga institutet för en korrekt samhällssyn, dvs Forum för Levande Historia.

Borgarmedia: SVD
Andra bloggar om: , , , , , ,
——————————————————-
Jinge skriver bra om Israel och Palestina, Esbati om terrorbekämpningens konsekvenser, Omsorgaren om vårdnadsbidrag och Jonas Morian skriver om skolan

3 svar på “Rothstein skriver bra om universitet”

 1. Ha ha, så hårt råttan är bered att arbeta bara för att få en chans att kalla Uppsala universitet för cirkus 😀

  Hans fru kanske inte har kramat om honom på länge och sagt att Göteborg universitet minsan inte är fy skam heller!

  LOL

  Uppenbarligen har representanter för sveriges olika Universitet nyligen fått ännu en anledning att försöka spy galla över varandra. Tidigare rörde det sig enbart om verbalt slagsmål och rövslickeri över staten forsknings bidrag.

  Nu står tydligen själva statusen som Universitet på spel. Just nu har vi 15 universitet, 10 ska bort!

  Den självklara följdrågan blir, hur lågt är dessa ’framstående’ män och kvinnor beredda att sjunka för att vinna kampen.

  Med andra ord är det bara en tidsfråga om innan vi får läsa om Rotsteins sex-semester till Thailand i Expressen…eller det kanske anses så viktigt att skräpet publiceras i DN? Nu när det handlar om så viktiga och framstående människor? :p

 2. Debatten om Eva Lundgrens eventuella vetenskaplighet missade nog ingen, men matematikerna hade jag aldrig hört om förut. Hade tänkt att fråga efter en referens, men besinnade mig och googlade istället: http://www.pdmi.ras.ru/~olegviro/JO.pdf
  http://www.pdmi.ras.ru/~olegviro/LetterOfConcern.html
  och för balansens skull nån som tycker rektorn kan förlåtas:
  http://soilander.wordpress.com/2007/08/22/rothstein-smaller-uppsala-universitet-pa-fingrarna/
  Rektorn har också en wikipedia artikel som nästan bara rör den här händelsen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Hallberg
  (möjligen ej NPOV 🙂

Kommentarer är stängda.