Libanons befolkning har rätt att försvara sig

Human Rights Watch har kommit med en rapport om kriget i Libanon som kritiserar Hizbollah för att i onödan ha skjutit mot civila mål. Det är uppenbart att Hizbollah gjort det och det är naturligvis oförsvarligt. Utan problem hade rörelsen istället kunnat inrikta sig på militära mål. Men man valde alltså inte den vägen.

Att Israel begick/begår ändå större övergrepp både i Libanon och mot palestinierna i Gaza och Västbanken ger inte Hizbollah rätt att begå samma brott, samma sorts övergrepp, om än i mindre skala.

Å andra sidan räcker det med att titta på siffrorna över dödade i Libanonkriget för att förstå vilken sida som begick de värsta övergreppen.

1200 libaneser dog, de flesta var civila. 150 israeler dog, de flesta var soldater.

Ändå är det Hizbollah som kritiseras i tidningarnas rubriker. Inte Israel, fast det är apartheidstaten Israel som begått de flesta brotten mot de mänskliga rättigheterna och mot oskyldig civilbefolkning. Mer än 10 gånger så många dödade civila än Hizbollah och andra libanesiska trupper dödade.

Själva rapporten om Hizbollah på engelska.
Borgarmedia: DN
Bloggat: Claes Krantz
Andra bloggar om: , , , , ,

4 svar på “Libanons befolkning har rätt att försvara sig”

 1. OK först apartheidstaten Israel,Israel har muslimska araber boende i israel som är israeliska medborgare med rösträtt och i knesset har dom sina egna representanter.

  Alltså blir din jämförelse med sydafrikas apartheid felaktig,sydafrika diskriminerade svarta för att dom va just svarta och dessa bodde i sydafrika.

  Om du menar behandlingen av palestinier på gaza samt västbanken är det faktiskt territorium som för krig med israel,dessa territorium har egna ledare som med sin politik har fört sin befolkning in i detta elände…raketer skjuts in i israel alltså orsakskedja raketer/terrorattacker-> avstängningspolitik/bombning->missär

  Libanon! ”1200 libaneser dog, de flesta var civila. 150 israeler dog, de flesta var soldater”

  Så din slutsatts är då att israel va grymmast och värst för att fler libaneser dog?
  Då frågar jag mig hur vet man vilka av de libanesiska offren va Hizbollah militanter eller civila…hur många i södra libanon är inte med i Hizbollah armen…bär alla Hizbollah militanter uniform. Varför afyrades Hizbollah raketerna från tätbefolkade områden..borde ha varit en tanke om man är rädd för att skada sin egen befolkning att inte ävevntyra deras säkerhet genom att ha afyrningsramper nära bostadshus.

  Israels val mellan att slå ut avfyrningsramper med risk för civila förluster eller att skona Hizbollahs civila men att ta egna civila förluster,ganska enkelt att gissa utgången av detta val.

  Om man vill påstå att Israel försökte att massakera libaneserna så gjorde dom ett jäkligt dåligt jobb, ex efter första veckan av krig genomförde Israel 1200 flyganfall var av de libanesiska förlusterna va 300(4 anfall per dödsoffer)! I s f jäkligt dåligt resultat av en av världens mest avancerade stridskrafter.

  Slutsattsen är att Israel har en effektiv stridskraft som systematiskt slog ut större delar av Hizbollahs avfyrningsramper,som Hizbollah militanterna placerade i bostadsområden vilket i sin tur skördade många civila offer.

  För Hizbollah vägde värdet av att beskjuta Israel med precisionsdåliga raketer större än att skona sin egen befolkning vilket visar hur hänsynslös man behandlar sina medborgare.

 2. Till peter, att påstå att Palestinier i Israel inte är diskrimninerade är väldigt naivt och märkligt sagt…Människor där har blivit rånade på sitt land och kallas för terrorister av okunniga som dig så fort de försöker försvara sig och skjuta iväg ett par raketer som oftast hamnar i en åker någonstans!

  Till dina väldigt väldigt ursäkta men dumma inlägg om Hizbollah occ kriget i Libanon. Du säger att hizbollah placerade avfyrnings ramper i bostadsområden, oj vad du misstar dig. i södra Libanon peter, finns inga storstäder, finns inga ”höghus” utan oftast mindre hus och dessa belägna så pass nära varann så en avfyrnings ramp inte är möjlig att placera där. Dessa mobila ramper är placerade i åkrar utanför dessa byar, och som du själv påstod så ska väl den Israeliska flygmakten lätt kunna träffa dessa(de som har en så avancerad teknik).

  Peter, i qana (en liten stad i södra Libanon) bombades ett Unifel läger i det föregående kriget mellan israel och libanon, där fanns inga ramper, där fanns endast civila och utländska hjälp soldater…förklara det för mig.

  Kan du förklara för mig varför civilahus bombas när målen är mobila ramper? Inte är träffsäkerheten så dålig???

  Kan du förklara för mig varför Israel fällde flest kluster bomber under krigets absolut två-tre sista dagar? många av dessa ligger fortfarande på libanesisk mark och skadar CIVILA!!!

  Det finns fakktiskt en gräns för hur mycket man kan försöka skydda Israel och dess hänsynslösa beteende mot både libaneser och palestiner…Sluta blunda Peter

Kommentarer är stängda.