Regeringen möblerar om

Omdömena i borgerlig media kring ministerruljansen är till stor del kritiska såsom Henrik Brors ”Ett hårt slag mot Reinfeldt” och Nikals Ekdals ”Dåligt ledarskap, Reinfeldt”. Generellt verkar man skylla det hela på Reinfeldt. För i Sverige ingår det ju i kulturen att vi ska göra upp, att vi ska kompromissa och kommentatorerna verkar anse att det är regeringschefens ansvar att se till att så sker. Man menar också att Fredrik Reinfeldts auktoritet undergrävs när en så betydande moderat lämnar regeringen och dessutom dömer ut regeringens försvarspolitik. Det kan nog vara så. Försvarspolitiken dömer jag också ut. Jag kan inte se varför Sverige ska vara i Afghanistan och delta i ett krig.

Även ÖB skyller på Reinfeldt. Men nog måste Mikael Odenberg själv och finansminister Anders Borg också vara skyldiga. Den förste för sin ovilja till kompromiss, den andre för sina obalanserade och oförankrade utspel. Att Mona Sahlin å sin sida gör allt för att ytterligare undergräva Reinfeldts ställning är väl däremot inte så konstigt. Statsvetaren Ulf Bjereld menar i DN att Odenbergs avgång kan sprida oro i andra departement också.

Det kan man tro. Att ha en vapenvägrare som försvarsminister inbillar jag mig kan sprida oro i försvarsdepartementet och försvarsmakten i alla fall. Detta faktum har emellertid gjort att många vänsterbloggare lett lite smått och positivt kommenterat den nye försvarsministern Sten Tolgfors. Oron blir väl inte bli mindre om en person som Anna Kinberg Batra, som personifierat arrogansen från ungmoderater, blir handelsminister. Frågan är hur hon som anser att stockholmare är smartare ska kunna hantera ”korkade” utlänningar. Men det fungerar kanske just för att hon är en 08?

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5
Bloggat: Jonas Morian, Jinge, Sjölander
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements