Godis skapar överaktiva barn

I skuggan av Mikael Odenbergs avgång kom idag en, som jag ser det, riktigt obehaglig nyhet. Forskare har kunnat konstatera att färgämnen, azofärgämnen, som finns i bland annat godis och läskedryck, skapar överaktiva barn. Forskarna tror också att ett vanligt konserveringsmedel i saft och sylt, natriumbensoat, kan ha samma effekter. Man kan dock konstatera att studien är ganska liten.

Emellertid verkar det som om problematiken faktiskt varit känd ett tag. Det finns godistillverkare som inte använder dessa färgämnen av den anledningen. Men kontentan är att flera livsmedelsföretag medvetet och många föräldrar omedvetet förgiftar barn och skapar problem för dem.

Livsmedelsverket verkar dock inte speciellt bekymrade. Men personligen kan jag inte se någon anledning till att sådana ämnen ska var tillåtna. Det finns ju andra färgämnen man kan använda.

Andra bloggar om: , , , , , , ,