Mördandet i Irak hålls igång av en ockupation

När Per Bauhn i SVD skriver ett svar till Svante Nycander och Pierre Schori i debatten om religion och yttrandefrihet så visar han en begränsad förståelse av verkligheten. Det är inte religionen som är orsken till våldet i Irak. Det påståendet från Bauhn är föbluffande naivt och okunnigt. Det är en ockupation från västvärlden (ledd av USA) som är orsaken till våldet i Irak. Religionen är ett medel som olika typer av makthavare och intressen använder för att få folk att handla i enlighet med de olika makthavarnas intressen. Per Bauhn förväxlar helt enkelt orsak och medel.

Att däremot olika fundamentalister (kristna såväl som från andra religioner) i Sverige måste anpassa sig till den sekulära lagstiftningen inklusive yttrandefriheten anser jag som en självklarhet. Men yttrandefriheten innebär inte att man ska göra vad som helst bara för att amn får. Hänsyn til människors känslor måste tas. Därför ska man tänka på vad man gör.

En som skriver ett betydligt bättre inlägg som svar på Nycander och Schori och som pläderar för yttrandefrihetens okränkbarhet är författaren Bertil Torekull.

Borgarmedia: SVD
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Per

  Med den logiken skulle alltså mördandet upphöra så fort USA lämnade Irak. Tror du är ganska ensam om att tro det.

 • Anders_S

  Per: Eftersom jag inte tror det så är jag inte så ensam.

  Däremot vet jag att det är ockupationen som skapat kaoset.

  Precis på samma sätt som det är Sovjets ockupation av Afghanistan som är ursprunget till dagens kaos där. Och Västvärldens ockupation hjälper inte ett dugg i Afghanistan heller.

 • Nadia

  ”Med den logiken skulle alltså mördandet upphöra så fort USA lämnade Irak. Tror du är ganska ensam om att tro det.”

  Per, nobody said it would be raining peace over Iraqis just because the US leaves. Its really silly analogy you are using, trying to portray the other side as so na?Øve, you really do know better than that.

  However it is the correct step to take since their being in Iraq only make things worse. We have more then 3 years of proof.

  Most of the other violence are side effects that will go way sooner or later when the US leaves. The rest is up to Iraqis to take care of, its their country not Bush’s not the security firms, not the corporations, not the racist Iraqis, not the fundamentalist Christians or Muslims and not even the corrupted people who use the chaos to get richer these days whether Iraqis or foreigners.