Om en dålig bok om extremism

Boken det handlar om är Magnus SandelinsExtremister”. Det handlar mer specifikt om ett av kapitlen i boken. Kapitlet om extremvänstern.

Det handlar i huvudsak om AFA och koncentrear sig på brott som folk som anses tillhöra organisationen begått. Hurvida personerna faktiskt varit med i AFA eller inte har han inte kunnat belägga. Vissa av de beskrivna brotten har dock den autonoma rörelsen tagit avstånd från. Klart och tydligt.

I ett fall har han pratat med en före detta AFA-aktivist i Göteborg. En kvinna. Jag vet inte vem det är, har aldrig hört talas om personen. Men jag vet att hon definitivt ljuger för Sandelin. Eller så är hon mytoman. För hon kan omöjligen ha varit med vid kravallerna på Avenyn. Kravallerna vid Götaplatsen. För hennes historia om detta stämmer inte. Det fanns ingen demo som kom fram till Götaplatsen och urartade. Nån sån ägde aldrig rum i Göteborg 2001. Det gick helt enkelt inte till på det sättet. Hur det egentligen gick har klarlagts av polisen Mikael Oskarsson i hans doktorsavhandling, Lag eller ordning.

En demonstration som startade på Götaplatsen angreps av poliser en bit ner på Berzeeligatan. Om detta råder inga delade meningar bland de insatta. Däremot anser många poliser (men långt ifrån alla) att det fanns fog för polisens agerande. Vilket demonstranterna i fråga inte gör. Kvinnan i fråga ljuger också om AFA:s roll under hela toppmötet. AFA var hela tiden en del av den officiella ledningen i Göteborgsaktionen (en av tre nätverk som fanns under toppmötesdemonstrationerna). De behövde inte smyga sig in. Inte heller fanns det i någon av de tre stora demonstrationerna (då ingår inte demon från Götaplatsen på fredag morgon) folk som var beväpnade med påkar etc. Det var förbjudet i alla demonstrationer och det fanns gott om funktionärer som såg till att reglerna för demonstrationerna följdes.

Sandelin blir helt enkelt förd bakom ljuset när det gälelr den namngivna kvinnans upppenbart påhittade deltagande i kravallerna under Göteborg 2001. Hon fabricerar en historia som helt enkelt inte är sann. Och Sandelin, som uppenbart är dåligt insatt, har inte vett på att dubbelkolla hennes uppgifter.

Är resten av uppgifterna i kapitlet om vänstern lika dåligt kontrollerade och kollade så innebär det en mycket låg trovärdighet för uppgifterna i boken. Och har Sandelin verkligen korrekt skrivit av rättgånsgsprotokoll etc? Eller har han fabulerat?

En sak som är sann är dock att AFA fortfarande ingår som medlem i Nätverket mot Rasism tillsammans med ett antal andra vänsterorganisationer. Göteborgs Nätverk mot Rasism som nämns i boken arrangerar varje år, den 9 november en demonstrationer till åminnelse av kristallnattens övergrepp mot judar i nazismens Tyskland. Denna demo ordnas ibland tillsammans med andra organisationer.

Sandelin gör också stort nummer av att han vill att AFA och andra autonoma organisationer ska isoleras av resten av vänstern. Jag tror att hans problem är att han inte vet hur vänstern fungerar. Han vet inte att folk lämnar organisationer, byter organisationer, är med i fler organisationer samtidigt, på ett sådant sätt att isolering i praktiken är meningslöst.

Dessutom anser jag personligen att det är bättre att ha AFA och andra med oss andra då det då blir lättare att påverka dem och att undvika onödigt våld. Jag tror att utvecklingen i Göteborg sen Göteborg 2001 (utan en enda sammanstötning mellan polis och vänsterdemonstranter) visar att detta är en korrekt linje och attityd. Där de autonoma blivit mer isolerade har våldet varit betydligt vanligare.

Och slutligen är Magnus Sandelin symptomatisk för all de journalister, politiker och nadra som tror de förstår vad som hände i Göteborg 2001. Detta utan att ha följt med i all den forskning och all den litteratur som kommit ut sen dess. De är kvar i den naiva synen att det var de ”autonoma” som orsakade kravallerna. Ingen som är det minsta insatt anser idag att det gick till på det viset. Inte polisen, inte vi som noga utrett det hela. Ingen. Utom de oinsatta.

Han gör dessutom som många andra, blandar ihop äpplen och päron. Autonoma med stalinister. Osv.

Läs även mina tidigare inlägg om Sandelin och hans bok som tar upp lite andra aspekter:
Extremister
Högerextremt våld

Läs om Göteborg 2001
Recensioner i tidningarna av Sandelins bok:
DN, GP

Intressant?
Borgarmedia: SVT, SR
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Åter till boken “Extremister”()

 • Pingback: Magnus Sandelin och hans bok Extremister | Svensson()

 • Pingback: Antisemitismen som politiskt vapen | Svensson()

 • Pingback: 10 år sen Göteborg 2001 - intervjuer och hågkomster | Svensson()

 • Demonstration som startade på Götaplatsen angreps _inte_ av poliser en bit ner på Berzeliigatan. Kravallutrustade poliser stod uppställda för att upprätthålla avspärrningen kring Svenska Mässan. Någon enstaka demonstrant lyckades springa runt avspärrningen och blev då fångad, nedtryckt på marken och bortförd. Jag vet inte om personen blev anhållen eller inte.
  Polisen började röra sig uppåt Avenyn först då de våldsamma aktivisterna äntrat scenen, från hållet Götaplatsen.Huruvida man tycker om kravallutrustad polis, avspärrningen av området för EU-toppmötet eller George W Bush är helt ovidkommande. Demonstrationen angreps inte, och urartade inte heller. Den ersattes, med en våldsam konfrontation.

  • Jag är ledsen, men du har helt fel. Det gick till så som det beskrivs i polismannen Mikael Oskarssons bok Lag eller ordning. Polisen angriper demonstrationen från sidorna och polisen vid avspärrningarna förstår enligt kommunikationen på polisradion inte varför. Befälet där ner hette Jordanius och hans grupper deltog inte i attacken på demonstrationen som angreps av ryttare, piket och hundförare. Duger det inte med Mikael Oskarssons bok finns en vittnesmålssamling sammanställd av Tord Björk och en film som visar tt det går ungefär 5 minuter innan folk börjar försvara sig mot polisens slag och hundar.

   Skaffa er kunskap innan ni börjar kommentera saker.